Zvaničnici RS-a u Banjoj Luci o odluci Ustavnog suda BiH

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, tema je današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamenranih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Sastanak je u toku u Palati RS-a, gdje je sjedište predsjednice RS, a bit će riječi i o aktulenoj političkoj situaciji.

Osim predstvanika vladajuće koalicije u RS, sastanku prisustvuju i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS Džerald Selman.

 

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

 

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS.

 

Jedan od autora i podnosilaca te apelacije Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i donedavno delegat Kluba Bosnjaka u Vijeću naroda RS, za Fenu je ranije rekao da je očekivao takvu odluku, s obzirom da je državna imovina u isključivoj nadležnosti države.

 

– Narodna skupština RS pokušala je zakonom da prisvoji poljoprivredno zemljište kao javno dobro i državnu imovinu. Nas sedam delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, kao ovlašteni predlagači, odmah smo uputili zahtjev i Ustavni sud je, na svojoj posljednjoj sjednici, ustvrdio da ovaj zakon nije u skladu s nizom odredaba Ustava BiH – kazao je Mahmutović.

U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji. 

– Sporazumom o sukcesiji je nedvobeno utvrđeno da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ, koja se raspadom SFRJ nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je u svojoj ranijoj odluci U-1/11 utvrdio da identitet i kontinuitet između Republike BiH i SFRJ s današnjom BiH jasno ukazuje da jedino država može raspolagati državnom imovinom – istakao je Mahmutović.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Grad Sarajevo nije uplatio ni jednu marku Zemaljskom muzeju

Naredna vijest

Kasumović o Zenicatransu: Bivša vlast zadužila je građane za 50 miliona, ja to sad vraćam