Obrazovanje: mir nema alternativu i jedini put je dijalog

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna Bojan Domić potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS), u okviru USAID-ovog projekta izgradnje pomirenja i povjerenja PRO-Budućnost koji provodi spomenuta organizacija.

Ovom prilikom je ministar potpisao i Platformu za mir projekta PRO-Budućnost, strateški dokument koji osigurava temelj za procese izgradnje povjerenja i mira u našoj zemlji. Ovim činom Ministarstvo omogućava provedbu svih odredbi Platforme za mir u području svog djelovanja, na zadovoljstvo građana ovog kantona.

 

Ministar Domić je naglasio da zdušno podržava ovakve inicijative i da je ovaj projekt put dijaloga koji je svima neophodan da razumijemo da mi stoljećima živimo na ovim prostorima i da postojanje različitih pogleda ne znači ugrožavanje drugoga, te da ne vidi drugog puta, jer mir nema alternativu.

– Suvremeno obrazovanje, kojem Ministarstvo teži, nije samo ex cathedra, nego podrazumijeva interaktivno učenje koje pruža više mogućnosti za razvijanje životnih vještina, što je mladima danas potrebno, a što USAID-ov projekt PRO-Budućnost upravo pruža – rekao je ministar Domić ovom prigodom. 

 

Nešto ranije, Memorandum o razumijevanju i Platformu za mir potpisalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Majda Behrem Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost, istaknula je posebno značajnim što prva dva ministarstva obrazovanja koja su potpisala Memorandum o razumijevanju sa projektom PRO-Budućnost i Platformu za mir dolaze iz kantona s posebnim režimom, te da su ovim činom iskazali svoju jasnu opredijeljenost za mirovno obrazovanje. „Time su poslali motivirajuću poruku, ne samo građanima ova dva kantona, nego i ostatku Bosne i Hercegovine, kako je inkluzivno obrazovanje, usmjereno na razumijevanje drugog i drugačijeg, te ono koje potiče dijalog, krucijalno za boljitak mladih u BiH i društva u cjelini“, rekla je Stojanov. 

 

Programske aktivnosti koje će ministarstva provoditi u skladu sa Platformom za mir bit će specifične i prilagođene potrebama mladih i prosvjetnim radnicima u zajednicama u njihovim kantonima.

 

Platformu za mir su dosad usvojili Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Skupština Kantona/Županije zapadnohercegovačke, Skupština Kantona 10 (Hercegbosanska županija – HBŽ), brojne lokalne skupštine i vijeća i ostali.

 

USAID-ov projekat izgradnje povjerenja i mira PRO-Budućnost provodi CRS u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem BiH (MRV), u preko 70 lokalnih zajednica u BiH.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Protest porodilja u Zenici zbog neusavajanja budžeta: Triput me zove banka za stambeni kredit

Naredna vijest

Dodik: Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa