c130518824c199035cd7b578c011b5b0
c130518824c199035cd7b578c011b5b0

Nakon odluke Ustavnog suda: Predstavnici RS-a obustavljaju rad u odlučivanju u bh. institucijama

12.02.2020.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta Republika Srpska, bila je tema današnjeg sastanka zvaničnika RS, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

– Učesnici su saglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija – kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Kako je navela, učesnici sastanka su saglasni da je neophodna hitna sjednica NSRS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima, tj. odlukama Ustavnog suda BiH “koje su do sada dubinski zadirale u identitet RS, ali sada vidimo i određena teritorijalna pitanja”.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS DŽerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih partija.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss