Ilidža: Druga godišnja konferencija USAID-ovog projekta “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija”

Druga godišnja konferencija USAID-ovog projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ (Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration) bit će održana od 13. i 14. februara 2020. u Hotelu Hills, Butmirska cesta 18, Ilidža s početkom u 11:00 sati.

Izjave za medije predviđene su u 10:45 sati, a obratit će se  direktorica misije USAID-a u BiH Nancy Eslick i direktor Nacionalnog demokratskog instituta u BiH Nenad Simović.

Konferencija će okupiti srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su u okviru Projekta sudjelovali u simulacijama tranzicijske pravde, debatnoj akademiji, biciklističkim vožnjama „Recikliraj prošlost“, kampanjama transformacije javnih površina „PaintBack“, radionicama javnog govora i lokalnim inicijativama zagovaranja, kao i studente, te mlade političke lideri koji su s predstavnicima političkih, kulturnih i civilnih organizacija, te međunarodnom zajednicom, radili na razvoju prijedloga politika za poboljšanje obrazovanja, pravednijoj socijalnoj zaštiti, promicanju ekonomskog prosperiteta i povećanju sigurnosti građana.

Pokrenut 2018. godine, USAID-ov projekat „Budi inspriacija“ osnažuje i mobilizira mlade da postanu snaga za pomirenje i poboljšali uzajamno razumijevanje širom Bosne i Hercegovine. Dva glavna cilja Projekta su: poticanje napora koji se odnose na pomirenje među mladima u BiH na nivou lokalnih zajednica i osnaživanje grupa mladih kako bi vodili različite javnih kampanja koje se suprotstavljaju retorici etničkih podjela, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Projekat Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija, uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), realizuje Nacionalni Demokratski Institut (NDI) u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Policijska akcija u Živinicama, pretresi na više lokacija

Naredna vijest

Nakon odluke Ustavnog suda: Predstavnici RS-a obustavljaju rad u odlučivanju u bh. institucijama