Dodik: Ne može biti rata ovdje nikad

“Biću na sjednicama Predsjedništva i svaki put ću potegnuti vitalni interes makar da se radi o vremenskoj prognozi”, kazao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon današnje odluke predstavnika entiteta RS na nivou Bosne i Hercegovine koji su najavili obustavu rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

“NSRS će odlučiti da poništimo i povučemo sve naše saglasnosti, a to su tri. NSRS može donijeti odluku da uđemo u proces povlačenja saglasnosti. Ukoliko se odlučimo za takvo nešto, mi ćemo to donijeti. Možda donesemo odluku o formiranju Vojske RS. O našim pravima ne brine Američka ambasada, koja nama drćži pridike. Dosta je toga više, ne možete tako. Udarili ste na srpski narod gdje god postoji! Šta hoćete? Ko ste vi? Odluke OHR-a više u RS niko neće priznati. Visoki predstavnik je međunarodni kriminalac koji je kršio Ustav i Dejtonski sporazum”, kazao je Dodik.
Poručio je još da nije protiv dogovora.

 
“Nismo protiv dogovora, ali to mora biti precizno i sveobuhvatno. Ovdje se pravi opstrukcija. BiH je nama nametnuta, mi je nismo željeli, bili smo natjerani. Mi ne želimo BiH i ona se pokazala kao loše mjesto za nas”, jasan je Dodik.
 
On je dodao da “nisu nikome ništa oteli”.
 
 
“Kome je RS otela nešto? Što Komarica laže? Kome laže? Nismo nikome ništa oteli, pokušali smo regulisati zemljište kako bi ga stavili u pravnu funkciju”.
 
“Mi ćemo se odvojiti od BiH jednog dana. Ne želimo da nam neko uništava slobodu. Bošnjaci misle da će im Američka ambasada riješiti probleme, eto neka vide kako će im riješiti. Došao sam u Predsjedništvo sa najboljim namjerama, da pokrenemo neke stvari, da se ekonomija pokrene. Pitaj Džaferovića, pitaj Komšića. Oni neće ništa da urade dok im ne kaže Američka ambasada. Mene ko da je sunce ugrijalo kako sam dobio te sankcije. Moj prijedlog je da se uvažavamo, ne možete Hrvate majorizirati u FBiH i zato će se sve ovo završiti što će RS biti država, Herceg – Bosna druga i neka Bosna gdje će biti Bošnjaci”.
Na pitanje da li se može razići bez rata, Dodik je poručio: 
 
“Kakav rat, ne može biti rata ovdje nikad”.
 
(N1/Interview.ba)
Prethodna vijest

Džaferović: BiH je postojala prije Dejtona i postojat će i poslije

Naredna vijest

OHR: Ustavni sud je kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH