2e63c6451b6f9028321ed11353cd2e71
2e63c6451b6f9028321ed11353cd2e71

Dodik: Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa

12.02.2020.

Zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska jednoglasno su zaključili da predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti državnih organa dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. Odluku su komentarisali i vodeći ljudi RS-a.

Odluka je ovo nakon sastanka entitetskih zvaničnika, predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine i lidera parlamentarnih političkih partija na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u entitetu i na nivou Bosne i Hercegovine.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je rekla da je jednoglasno zaključeno i da je neophodno hitno sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje su, kako je navela, “duboko zadirale u identitet RS, a sada i u teritorijalna, odnosno svojinska pitanja”. 

 

– Ustavni sud je okupacijski sud što se tiče RS. Dogovorili smo da se neće odlučivati na bilo kom pitanju u institucijama BiH i od toga nećemo odustati. U ponedjeljak ćemo imati skupštinu i donijeti nekoliko odluka. Smatramo da trebaju izaći sudije Ustavnog suda, ako ne izađu, NSRS će ona koja ih je imenovala donijeti odluku da ih povlači iz Ustavnog suda. Tako da, naprosto ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa – kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.4

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

 

Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS DŽerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih partija.

(N1, Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss