Smijenjena dva zvaničnika u Kini zbog lošeg upravljanja zdravstvenom krizom

Kineske vlasti razriješile su dužnosti dvoje zvaničnika u provinciji Hubej, gdje je izbila epidemija korona virusa u decembru, zbog lošeg upravljanja zdravstvenom krizom.

Odlukom odbora Komunističke partije Kine za Hubej funkcioner zdravstvene komisije Zhang Jin i direktorica Liu Yingzi, razriješeni su dužnosti, javila je danas CCTV.

Ova odluka treba da umiri građane koji su izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji su vlasti reagovale na prve slučajve bolesti u Wuhanu.

Hubej je provincija koja je u središtu epidemije, sa 96 posto od 1.000 registrovanih smrtnih slučajeva do danas i 74 popsto slučajeva kontaminacije.

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je danas zdravstveni centar u Pekingu i izrazio uvjerenje da će Kina dobiti rat protiv bolesti. Xi je apelovao na Kineze da slijede direktive partije i poručio da virus neće imati dugogočne posljedice po kinesku ekonomiju.

– Osnove kineskog dugoročnog ekonomskog razvoja ostaju nepromijenjene i uticaj nove epidemije na ekonomiju je kratkog vijeka – rekao je Xi, prenijela je agencija Xinhua.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Manuel Sarrazin, zastupnik Bundestaga: Ne mogu shvatiti kako bh. političari mogu imati drugačije mišljenje od najvišeg međunarodnog suda!

Naredna vijest

Manuel Sarrazin, Bundestag Parliamentary: I cannot understand how BH politicians can have the different opinions than the highest international court!