33a793cdf534d230f8652412a41e8f61
33a793cdf534d230f8652412a41e8f61

Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera na Zapadnom Balkanu

11.02.2020.

Sjedinjene Države polažu velike nade da će Evropska unija otvoriti pristupne pregovore sljedećeg mjeseca sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da će evropski put ovih zemalja smatrati neophodnim, rekao je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer.

Francuska i Nizozemska su prošle godine obustavile otvaranje pregovora o članstvu sa ove dvije zemje što je izazvao razočarenje ali i zabrinutost u zemljama Zapadnog Balkana jer se Rusija i Kina zalažu za svoj uticaj.

– Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog seketara za evropska pitanja Matthew Palmer.

Poručio je kako se SAD nadaju da će odgovor biti “da”.

– Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu – rekao je Palmer.

Palmer koji se u ulozi specijalnog američkog predstavnika nalazi od avgusta 2019. godine, izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor između ove dvije zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u.

– Zabrinuti smo zbog ruskih namjera po pitanju Zapadnog Balkana – rekao je Palmer.

Dodao je i da Rusija “preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice.”

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss