BiH dobiva 1.000 testova za koronavirus

Bosna i Hercegovina trebala bi početkom ove sedmice, prema najavama Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda u Sarajevu, dobiti 1.000 testova za koronavirus koji će biti isporučeni kliničkim centrima u Sarajevu i Banjoj Luci. Tako će se samo u ova dva klinička centra, odnosno u klinikama za mikrobiologiju vršiti testiranje sumnjivih uzoraka na koronavirus, navedeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Kako je kazao doktor Mirza Palo iz Ureda SZO-a u BiH, na osnovu dostavljenih procjena potreba za testovima koje su izvršile dvije klinike za mikrobiologiju u Sarajevu i Banjoj Luci, Svjetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Institutom Charite u Njemačkoj će dostaviti 10 paketa po 100 testova za novi koronavirus, po 500 testova za svaku od klinika, ukupno 1.000 testova za BiH.

 

Preporuke SZO-a za testiranje na koronavirus su podijeljene sa zdravstvenim vlastima i klinikama širom svijeta, a ukratko se odnose na nekoliko kriterija.

 

– Da osoba ima sljedeće simptome: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj ili kihanje, da je osoba bila u gradu Wuhanu/provinciji Hubei u Kini, bilo kojoj drugoj lokaciji gdje je potvrđen novi koronavirus ili u kontaktu s potvrđenim slučajevima novog virusa u posljednjih 15 dana – ukratko da osoba ima epidemiološku vezu, da se isključe drugi patogeni koji mogu uzrokovati iste ili slične simptome bolesti – naglašava Palo.

 

Ukratko, nema potrebe da se svaka osoba koja ima simptome testira niti je to medicinski opravdano. Odluke o testiranju će donijeti zdravstveni profesionalci na osnovu provedene epidemiološke ankete, dokaza i prezentirajućih simptoma.

 

Podsjećamo da je SZO odredio tri referentne laboratorije u evropskom regionu i protokole u kojim slučajevima i kako se slanje uzorka treba uraditi, u koje zemlje mogu dostaviti uzorke slučajeva za koje sumnjaju da bi mogli biti uzrokovani novim koronavirusom. Prema svakodnevnim izvještajima zdravstvenih vlasti, u BiH trenutno nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Mjere prevencije širenja, epidemiološkog nadzora, informisanja kako se zaštititi, kako tražiti pomoć u slučaju pojave simptoma provode se prema preporukama koje su prilagođene lokalnom kontekstu, redovno u saradnji s Graničnom policijom BiH i drugim institucijama, posebno kada su u pitanju zdravstvene ustanove.

 

Granična policija BiH dobila je od Ministarstva civilnih poslova upute za postupanje na graničnim prelazima, kada je riječ o državljanima koji dolaze iz Kine. Glasnogovornica Franka Vican kaže za Oslobođenje i O kanal da prilikom graničnih provjera policijski službenici GPBiH obavljaju provjere sukladno Zakonu o graničnoj kontroli i Zakonu o strancima.

 

– Oni prikupljaju informacije od putnika koji dolaze iz Kine: broj osoba koje ulaze u BiH, mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt-telefon te im ustupaju upitnik na popunjavanje, a koji se odnosi na njihovo trenutačno zdravstveno stanje. Službenici putnicima iz Kine daju i letke s uputama kome da se obrate ako se budu osjećali loše za vrijeme boravka u BiH. Nakon svih prikupljenih informacija, iz GPBiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo te oni sa stručnim osobljem i epidemiologom dalje provode mjere koje su u njihovoj nadležnosti, s adekvatnom opremom koju posjeduju i koriste za ranu detekciju koronavirusa – naglašava Vican.

 

Prilikom graničnih provjera, službenici GPBiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo.

 

Spriječiti širenje

 

Jučer su svjetske agencije javile da će ministri zdravlja Evropske unije razgovarati u četvrtak o načinima kako da se spriječi širenje koronavirusa. Sastanku će prisustvovati i predstavnik WHO-a.

 

– Evropska unija bit će domaćin vanrednog sastanka ministara zdravlja, zajedno s izaslanikom WHO-a, kako bi razgovarali o koronavirusu. U Evropi je do sada otkriveno oko 30 slučajeva novog soja, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na to da bi se slučajevi izvan Kine mogli povećati – piše Medicalpress.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Konjicu jedan Golf ukraden, drugi pokušali ukrasti

Naredna vijest

Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera na Zapadnom Balkanu