Višković: Federacija troši sredstva Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će pred međunarodnu zajednicu iznijeti problem raspodjele sredstava od PDV-a kojim je Federacija BiH već oštetila Srpsku za 50 miliona maraka.

– Oni sve vrijeme troše naša sredstava koja ni po čemu njima ne pripadaju – rekao je Višković novinarima u Bijeljini.

On je naveo da će to biti tema razgovara na skupu u srijedu i četvrtak, 12. i 13. februara, u Etno selu “Stanišići” kod Bijeljine sa predstavnicima EU, Evropske komisije, ambasadorima, članovima Savjeta ministara i vlada Republike Srpske i FBiH.

– Veoma je značajno da problem sa Federacijom što prije riješimo, jer samo u 2018. i 2019. godini budžet Republike Srpske je po tom osnovu, što nisu htjeli da glasaju za nove koeficijente raspodjele, oštećen za skoro 50 miliona maraka – istakao je Višković.

Ocjenjujući da su to velika sredstva za budžet Republike Srpske, premijer Srpske je poručio da problem ne može trajati u nedogled.

– Ja sam spreman za razgovor i dogovor, Republika Srpska je iscrpila sve argumete i pružila ruku pomirenja, čak smo prihvatili poravnanje koje su iz Federacije poslali, od tri modela prihvatili smo jedan, ali na kraju im ni to nije bilo zadovoljavajuće – naveo je Višković.

Ukazujući na ogromnu štetu koju zbog toga trpi budžet Republike Srpske, on je rekao da je zadnji usaglašeni koeficijent raspodjele poreza 32,19, a januarska raspodjela trebala je biti po koeficijentu 32,64.

– To su značajna sredstva koja Republika Srpska ne dobija u budžet i mi to nećemo moći da trpimo u nedogled – poručio je Višković.

On je dodao da je kraj februara krajnji rok za rješavanje ovog problema koji traje već godinu i po dana.

– Ako Federacija ima prigovor na izračun tih koeficijenata kod Uprave za indirektno oporezivanje neka to riješe s njima, ali sigurno neće moći dalje na ovakav način nanositi štetu budžetu Republike Srpske – naveo je Višković.

On je rekao da će o problemu obavijestiti međunarodnu zajednicu, a ukoliko ne bude bilo dogovora ići će se i na varijantu lične tužbe protiv ministra finansija FBiH.

– Ona je ta koja ne glasa, prema tome ona će morati na sudu da objasni iz kog razloga ne želi da glasa – zaključio je Višković.

Pročitajte još: 

Određen pritvor osumnjičenom za silovanje djevojčice u Laktašima

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Određen pritvor osumnjičenom za silovanje djevojčice u Laktašima

Naredna vijest

U Srbiji epidemija sezonske gripe