0ebe66d07b8c98dfa1644fa57eab68cc
0ebe66d07b8c98dfa1644fa57eab68cc

Košarac: Nadležne službe da provjeravaju robu iz Kine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je spoljnotrgovinsko poslovanje BiH sa Kinom izuzetno značajno, ali i da će domaće nadležne službe provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Košarac je, komentarišući spoljnotrgovinski odnos BiH i Kine, koju je zahvatila epidemija virusa korona, rekao novinarima da je riječ o veoma značajnom spoljnotrgovinskom partneru, koji mnogo ulaže u BiH.

Ističući da će biti sačinjena analiza, Košarac je naveo da BiH uvozi iz Kine ribu, riblje proizvode, morske plodove i hranu za kućne ljubimce, te da su iz epidemioloških službi informisani da je dug period transporta tih proizvoda i da oni ne mogu imati efekte na zdravlje stanovništva.

“Pratićemo analize. Izuzetno je bitno da se nastavi spoljnotrgovinski promet sa Kinom, čije je tržište za BiH veoma značajno i da se omoguće kineske investicije iz kompanija različitih sektora”, dodao je Košarac.

Što se tiče zdravstvene zaštite, kako je rekao Košarac, nadležne agencije će morati da rade u skladu sa standardima i da provjeravaju svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas novinarima da Kancelarija prati situaciju u vezi sa virusom korona i da za sada nema pokazatelja da su potrebne dodatne mjere.

“Činjenica je da još ni Svjetska zdravstvena organizacija nije načisto, vidite da se svako malo pojavi neka nova informacija ko bi mogao biti prenosnik, uglavnom, pratimo situaciju i sve ćemo uraditi da ne dođe do unosa u našu zemlju”, dodao je Kalaba.

Govoreći o afričkoj kugi svinja, koja se nedavno pojavila i u Srbiji, Kalaba je rekao da Kancelarija donosi u skladu sa evropskim preporukama uputstva o zabrani živih životinja i proizvoda od životinjskog porijekla ako se pojavi neka bolest.

“Iz Srbije se sada može uvoziti sva roba životinjskog porijekla, odnosno proizvodi od svinja koji su obrađeni na najmanje 80 stepeni Celzijusovih i konzerve. Mi ćemo tu zabranu držati do momenta dok ne budemo sigurni da nećemo unijeti bolest u zemlju”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Kancelarija za veterinarstvo BiH procjenjuje rizike stalno i donosi nove odluke u vezi s tim.  

(Srna/Interview.ba)

Prethodna vijest

Od Inzka zatraženo da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

Naredna vijest

Ceremonija dodjele Oskara koštala 44 miliona dolara