Sportska fotografija godine: Biljana Nedić pomjera granice i razbija predrasude

Jelena Đurđević, fotoreporterka iz Banja Luke, pobjednica je trećeg Izbora najbolje sportske fotografije BiH „Tomislav Trojak“, koji organizuje UG „Centar kreativnih aktivnosti“ iz Tuzle. Drugo mjesto pripalo je Vladimiru Stojakoviću iz Banja Luke, a treće Dejanu Milosavljeviću iz Doboja.

Izbor najbolje sportske fotografije BiH organizira se u čast doajena fotografije Tomislava Trojaka, koji je preminuo 2015. godine.

Najbolja sportska fotografija predstavila je Biljanu Nedić, jedinu članicu Košarkaškog kluba invalida „ Vrbas“ iz Banja Luke koja pomjera granice i razbija predrasude. Nen priča bila je inspirativna za autoricu koja spojila svoje dvije ljubavi: Fotografiju i košarku.

– Prošle godine kada je nastala fotografija, ja sam radila kao fotoreporter Nezavisnih novina. To je bio moj zadatak. Iskreno, turdim se da na takvim zadacima napravim nešto što će odskakati od forme i biti drugačije – izjavila je Jelena Đurđević.

Na ovogodišnji konkurs je pristigao rekordan broj fotografija od ukupno 39 autora iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te jedna fotografija od autora iz Nizozemske zbog čega je treći izbor dobio međunarodni karakter.

– Ovaj put je konkurencija bila interesantna jer smo dobili potpuno različite radove. Od portreta učesnika i portreta ljudi koji promatraju sportska takmičenja, do stvarih prikaza izutetnih napora koje akteri doživljavaju na sportskim terenima – rekao je Robert Andrejaš, predsjendik žirija.

Organizatori pokušavaju animirati mlade fotografe da se više bave ovom vrstom footgrafije kao i sačuvati sjećanje na Tomislava Trojaka.

– Sjećam se da je moj otac uvijek vikendom bio zauzet sa evidencijom i fotografisanjem tih raznih sportskih bojilišta. Mislim da je to njegova karaktersitika kao i svih fotoreportera koji se bave sportskom fotografijom – rekao je Igor Trojak, sin Tomislava Trojaka.

U protekla dva izbora, prve nagrade su osvojili Denis Ruvić iz Sarajeva te Aleksandar Čavić iz Banja Luke.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Hrvatska: Uhapšen bh. državljanin koji je pljačkao taksiste

Naredna vijest

Prnjavor: Predložen pritvor osumnjičenom za silovanje 16-godišnjakinje