c19aa34e2201f083ee3784cf877fd41c
c19aa34e2201f083ee3784cf877fd41c

SNSD traži da građani na izborima biraju gradonačelnika Istočnog Sarajeva

08.02.2020.

“Istočno Sarajevo je jedini grad u Republici Srpskoj (RS) koji u svom sastavu ima više opština, a njegovo funkcionisanje određeno je zakonskim odredbama usvojenim još 1993.godine, a posljednji put mijenjanim 2005. godine. Apsurdna je činjenica da se u osnovnom tekstu zakona navode lokalne zajednice koje su danas teritorijalno izvan tog bh.entiteta”, saopštio je danas SNSD.

Navode kako “novi zakon o Gradu Istočno Sarajevo, a koji je predložio Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, osim tih izmjena predviđa i da gradonačelnika biraju građani na opštim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima”.

Podsjećaju da se u svim lokalnim zajednicama RS gradonačelnik, odnosno načelnik opštine bira neposredno, dok se jedino u gradu Istočno Sarajevo izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u sladu sa izbornim zakonima RS i BiH.      

-Mišljenja smo da neposredno izabrani gradonačelnik ima veću legitimnost, te da je važno da svaki građanin zna za kog kandidata za gradonačelnika može glasati, tj. ko će ih tačno predstavljati, a to će doprinijeti čvršćoj vezi izvršne vlasti i građana, ali i većoj odgovornosti izabranog gradonačelnika – navedeno je u obrazloženju ovog zakona koji je predložen parlamentu RS po hitnom postupku s obzirom da je ovo izborna godina.

Podsjećaju da je praksa pokazala da za gradonačelnika bude izabran čovjek koji nije imao dovoljan broj glasova da bude odbornik u Skupštini opštine ili je na lokalnom nivou bio kandidat za načelnika opštine, ali nije izabran, te da je sasvim nelogično da čovjek, koji nije prošao na lokalnom nivou bude izabran za gradonačelnika, jer ne može steći povjerenje građana što dokazuju i rezultati izbora.

Zakonom su predviđeni i oblici neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave i to kroz građansku inicijativu, zbor građana i referendum, koji može raspisati Skupština grada ili najmanje 10 posto birača od ukupnog glasačkog tijela.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss