Europarlamentarci istražuju da li Hrvatska krši prava migranata

Delegacija europarlamentaraca iz grupacije Zelenih najavila je posjetu granici Hrvatske i BiH da bi sagledala situaciju nakon brojnih optužbi da hrvatska strana krši ljudska prava kada je riječ o tretiranju migranata.

Sve članice EU prećutno podržavaju kršenja ljudskih prava migranata na granici Hrvatske i BiH, ocijenila je delegacija europarlamentaraca iz grupacije Zelenih u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićom.

Njemački poslanik Erik Markard smatra da su za situaciju na hrvatskoj granici krive sve članice EU i napomenuo da delegacija nije tu “da okrivljuje hrvatsku policiju”, jer je stanje “rezultat pritiska iz cijele Unije”.

– Granične države poput Hrvatske, Grčke i Italije moraju se nositi sa dolascima migranata, a odgovornost treba da dijele i druge članice EU, što danas nije slučaj – smatra poslank iz Holandije Tineke Strik.

Božinović je odbacio tvrdnje o kršenju ljudskih prava i istakao da je na sastanku sa delegacijom Zelenih istakao da Hrvatska štiti granicu u skladu sa zakonom i da istovremeno humano postupa prema svima kojima je pomoć zaista potrebna.

– Nema govora o nasilju nad migrantima. Riječ je o prigovorima koji dolaze isključivo sa lijevog politikog spektra, a niko o tome nije pokazao nijedan relevantan dokaz – dodaje je Božinović.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Mihajilica: Dodik u Sarajevu treba da štiti srpske interese i dostojanstvo RS-a

Naredna vijest

Protestna šetnja od Uborka do Vrapčića: Ekološka bomba od 1989. godine