33ec5db75b4fc6bef5c02f890bdebdb9
33ec5db75b4fc6bef5c02f890bdebdb9

Sarajevski Muzej ratnog djetinjstva bilježit će ratne uspomene u Ukrajini

07.02.2020.

Kruna trogodišnjeg rada sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva je otvaranje kancelarija u inostranstvu. Ovog mjeseca, planiraju otvoriti kancelariju u Ukrajini poručio je direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, te dodaje da se uspjeh Muzeja kojim rukovodi događa uprkos lošem odnosu nadležnih vlasti u BiH.

– Za kratko vrijeme smo dobili nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja, sve naše aktivnosti rastu, zapošljavamo petnaestak mladih ljudi. Ove tri godine krunišemo otvaranjem naših prvih kancelarija van BiH i to u Ukrajini već ovog mjeseca – rekao je on.

Halilović se osvrnuo i na odnos vlasti u BiH prema muzejima i kulturi generalno.

– Ono što nije normalno, a prisutno je u BiH je generalno loš odnos vlasti prema kulturi, i to je nešto što frustrira, ali više to frustrira u slučaju Zemaljskog muzeja, nego Muzeja ratnog djetinjstva – rekao je Jasminko Halilović.

Uprkos lošem odnosu nadležnih, Muzej ratnog djetinjstva, kaže direktor ove institucije, ostvaruje značajne rezultate.

– Radimo u cijelom svijetu. Muzej ratnog djetinjstva ima podršku široku donatora, partnera, muzeja, uživamo povjerenje bh javnosti. Trenutno radimo na projektu sa Memorijalnim centrom Srebrenica na dokumentaciji iskustava ljudi koji su kao djeca doživjeli genocid u Srebrenici, radi se o možda najosjetljivijem projektu na kome smo radili – rekao je Halilović.

Odziv onih koji dolaze i donose svoje eksponate, kaže on, govori o jednom velikom povjerenju koje građani imaju prema Muzeju.

– U našoj kolekciji imamo eksponate iz Drugog svjetskog rata, imamo veliki broj eksponata iz savremenih konflikata koji trenutno traju u Ukrajini, Siriji – pojasnio je Halilović.

Muzej ratnog djetinjstva slavi treći rođendan. Čuva kolekcije ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss