Nova metodologija za pristup EU trenutno se ne odnosi na BiH

07.02.2020.

Novu metodologiju pristupanja Evropskoj uniji (EU), koja uključuje udruživanje pregovaračkih poglavlja u tematskim područjima, mogućnost nagrađivanja reformi sa više finansiranja i postupno uvođenje kandidata u pojedine politike, ali i sankcioniranje nedostatka napretka stavljanjem fokusa pregovora na određenim područjima, usvojio je nedavno kolegij komesara EU. Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija za interview.ba kaže kako Bosna i Hercegovina tek očekuje status kandidata, te da se ova metodologija ne odnosi na našu zemlju.

– Mi tek očekujemo kandidatski status, a dok to ne budemo imali i dok se ne donese politička odluka o otvaranju pregovora, ta se metodologija neće ni primjenjivati na nas – pojasnio je on.

Smatra kako “ostajemo na istim pozicijama na kojima smo bili prije nego što je donesena ova metodologija”.

– Napredak BiH stagnira već godinu dana i posljednji pomak koji smo napravili, na neki način, bila je predaja odgovora na dodatna pitanja iz upitnika EU, a to se desilo prije godinu dana i mi zapravo do sada nismo napravili nikakav konkretan pomak naprijed. Imamo i Akcioni plan koji je Vijeće ministara BiH usvojilo u oktobru prošle godine. Međutim,  taj plan tretira određene preporuke iz analitičkog izvještaja, ali ne tretira dovoljno ove prioritete iz Mišljenja Europske komisije. Ništa se konkretno nije dešavalo ovih posljednjih dana kada je u pitanju EU – rekao je.

Metodologija nije usmjerena na BiH

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija nedavno se vratila iz posjete Briselu, te kaže da su se stvari malo promijenile kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, ali da za BiH konkretnih poruka nema.

– Svi znamo za odluku da ih se odbije u nastojanju da se približe EU integracijama. U martu će biti obznanjeno da imaju otvoren put, tako da i ova metodologija dolazi više kao popravni samoj Evropskoj uniji jer su vidjeli da su donekle pogriješili kada su ih odbili – pojasnila je za N1.

Kazala je i da je nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine bilo na sastanku s komesarom za proširenje nakon objavljivanja metodologije za proširenje, te je dodala i kako su kolege iz Sjeverne Makedonije pokazali dozu žala jer je odbijen njihov kandidatski status.

– Kolege iz Sjeverne Makedonije donekle su uvrijeđeni i pokazali su žal i ljutnju zbog razloga kako ih se odbilo i zbog razloga. Kada smo mi pitali i željeli problematizirati određene stvari za Bosnu i Hercegovinu, nama se dalo do znanja da ova metodologija nije primarno usmjerena ka nama. O nama će se u maju govoriti na samitu u Zagrebu i spomenuli su ideju neke ekonomske injekcije koja će biti usmjerena više ka BiH. Riječ koja se dosta ponavljala na sastancima bila je kredibilitet – napomenula je ona.

EU je postala svjesna da upravo gubi kredibilitet u zemljama Zapadnog Balkana, kako Baralija napominje, razvlačeći taj proces dugo i da entuzijazam na ovom području jenjava.

Proces mora biti dinamičniji

Podsjetimo, evropski komesar za proširenje Olivér Varhelyi je predstavio novu metodologiju i poručio da “cijeli proces mora biti vjerodostojniji, predvidljiviji, dinamičniji i političniji”.

Napomenuo je i kako je cilj EU proširenje na cijeli Balkan.

Također, poručili su da proces “treba biti bolje osposobljen za rješavanje strukturalnih slabosti u zemljama, prije svega, vladavine zakona i funkcioniranja tržišne ekonomije.

Predložene izmjene ne uključuju automatski zemlje koje su već započele svoje pristupne procese, Srbiju i Crnu Goru, već bi se mogle smjestiti u postojeće okvire uz suglasnost dviju zemalja.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss