Milunović: U najnižu platu u RS od 520 KM ne ulaze topli obrok i prijevoz

07.02.2020.

Najniža plata u Republici Srpskoj je 520 KM i ne sadrži prijevoz i topli obrok – rekao je danas entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Demantovao je pojedine navode da u najnižu platu od 520 maraka ulazi i prijevoz i topli obrok, te svi drugi dodaci kao što su naknade za prekovremeni rad, rad praznicima, noćni rad, dnevnice…, te da tako najniža plata koju radnik mora da dobije iznosi oko 250 maraka.

-Niko nije prevaren od Vlade i to je zlonamjeran pokušaj diskreditacije – ustvrdio je Milunović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Naveo je da se i u proteklom periodu na isti način utvrđivala najniža plata.

Milunović je rekao da će poduzeti mjere protiv svojih saradnika, ukoliko ima dokaza da su pogrešno protumačili da u sadržaj najniže plate ulazi prijevoz, topli obrok i dnevnice.

Pojedini portali su prethodno objavili da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite dalo mišljenje o tome kako treba tumačiti Odluku o najnižoj plati u RS.

-Najniža plata je utvrđena Odlukom o najnižoj plati i isplaćuje se kada obračunata plata radnika za redovan rad, koja se sastoji od dijela plate za obavljeni rad i vremena provedenog na radu, uvećanja plate propisanih zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu i drugih primanja po osnovu radnog odnosa, u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu, iznosi manje od utvrđene najniže plate – navela je pomoćnik ministra rada Mira Vasić za portal “capital”, čiji novinari su ministru i dostavili sporni dopis.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss