fca7d6c098759466c0004a2d9f84b0c0
fca7d6c098759466c0004a2d9f84b0c0

Karadžićev advokat o predaji arhiva Haškog trbunala Sarajevu: Neprihvatljiv potez

Advokat Miodrag Stojanović izjavio je da nema informaciju da će arhiva Haškog tribunala biti predata Sarajevu, ali da bi takav potez ovog suda bio veoma loš i neprihvatljiv.

Stojanović je napomenuo da se arhiva Haškog suda ne odnosi samo na BiH, nego na prostor bivše Jugoslavije.

– Zašto ga dostaviti Sarajevu i zašto omogućiti nekoj od direktno zainteresovanih strana u prošlom ratu da ima direktan i neposredan kontrolni nadzor i pristup nad arhivom? Bio bi to vrlo loš i neprihvatljiv potez – poručio je Stojanović.

On je rekao da nije čuo takvu informaciju, koja je suprotna njegovim ranijim saznanjima, a to je da je Hag odlučio da cjelokupnu arhivu Tribunala ne preda nikome u regionu, nego da će biti formiran arhiv u Hagu i da će svi zainteresovani subjekti imati i elektronski i konkretan pristup arhivi Haškog tribunala.

Akademik Nenad Kecmanović rekao je da će, prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala, koje su prošle nezapaženo u medijima, haški arhiv biti povjeren Sarajevu.

– Neće ostati u Hagu, niti će otići u Srebrenicu. Neće otići ni u Njujork koji je osnivač suda, niti u Vašington koji ga finansira – upozorio je Kecmanović.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Objavljen jedinstveni registar boraca

Naredna vijest

Nenadić dostavio prijedlog ministara u Vladi KS