e43e93ed4bd8c47c91c6fb97b59d0a2c
e43e93ed4bd8c47c91c6fb97b59d0a2c

Komisija danas razmatra dopis Olega Čavke o diplomi Mehmedagića

05.02.2020.

U Parlamentu BiH danas od 13 sati zasjeda Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e. Nakon toga moglo bi se znati više informacija o dopisu tužioca Olega Čavke koji vodi istragu kada je riječ o diplomi Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Kako je potvrđeno Patriji u četvrtak 30. januara u Parlamentarnu skupštinu BiH došao je dopis i to u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e kao i na ruke predsjedavajućem Vijeća ministara Zorana Tegeltije. 

Tamo su navedene sve sumnje koje tužitelj ima i koje je istragom potvrdio, a u vezi lažne diplome Osmana Mehmedagića. Inače, zbog imenovanja Mehmedagića na državnom nivou sva druga imenovanja su blokirana. Uvjetovanja da on mora biti direktor OSA-e SDA je kao ultimatum dala SNSD-u, u suprotnom ništa od imenovanja Darka Ćuluma za prvog čovjeka SIPA-e.

Definitivno je da će direktori SIPA-e i OSA-e biti izabrani u paketu, što je nonsens koalicije SDA-SNSD-HDZ-DF i SBB. HDZ šuti jer SIPA-om trenutno upravlja njihov Đuro Knežević, zamjenik sa svim ovlastima direktora.

U pat poziciji je SNSD. Mehmedagić, nakon što mu je u RS poništena diploma visoke stručne spreme, i dok se Tužilaštvo BiH ozbiljno bavi slučajem, ima problem s kompetentnošću. 

Uz to, imenovanje se dogovara u konsultaciji sa članovima Predsjedništva BiH, gdje Milorad Dodik, koji je ranije OSA-u na čelu s Mehmedagićem proglasio „neprijateljskom organizacijom za Republiku Srpsku“.

U Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) uz predsjedavajućeg Nermina Nikšića (SDP) sjede i Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (US), Predrag Kožul (HDZ), Mirko Šarović (SDS), Zlatan Begić (DF), Asim Sarajlić (SDA), Nikola Špirić (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Marina Pendeš (HDZ) i Munib Jusufović (SBB).

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss