Bh. državljanin pokušao prokrijumčariti 23 ilegalna migranta

Pripadnici Jedinice granične policije Dobrljin uhapsili su državljanina Bosne i Hercegovine S.M. (1985.) u utorak, 4. februara, nakon što je u ponedjeljak spriječen u krijumčarenju 23 ilegalna migranta na području općine Kostajnica.

Migrante je iznajmljenim kombijem bh. nacionalnih oznaka pokušao prokrijumčariti u Republiku Hrvatsku, a u vezu s ovim krijumčarenjem dovode se i S.H. (1996.) i H.G. (1996) također državljani BiH.

Među krijumčarenim migrantima, koji su u razgovoru sa službenicima izjavili da ih 17 dolazi iz Pakistana, pet iz Egipta te jedan iz Bangladeša, bilo je i maloljetnika muškog spola, a nitko od navedenih nije posjedovao identifikacijske dokumente.

Prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata” u vezi s kaznenim djelom “krijumčarenje osoba”, protiv trojice bh. državljana ovoj instituciji bit će dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

O događaju su obaviješteni službenici Centra za socijalni rad Novi Grad, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Godišnjica masakra na Markalama: Poginuli su vjerujući da žive glumeći život

Naredna vijest

U Slovačkoj više od 20.000 kuća bez struje zbog snježne oluje