U Turskoj privođenje 250 osoba osumnjičenih za članstvo u FETO-u

Državno tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo naloge za lišavanje slobode ukupno 250 osumnjičene osobe za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO.

Ured državnog tužilaštva u Balikesiru izdao je nalog za privođenje 24 osobe osumnjičene za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o osumnjičenim u okviru istrage koju tužilaštvo vodi u vezi sa infiltriranim FETO elementima unutar sudskih i kazneno-popravnih ustanova u 11 turskih provincija.

Uporedo s tim, tužilaštvo u Konyi izdalo je i nalog za privođenje 50 osumnjičenih u okviru istrage o infiltriranim teroristima FETO-a unutar Turskih oružanih snaga.

Sličnu istragu unutar oružanih snaga vodi i tužilaštvo u Istanbulu koje je jutros naredilo privođenje 47 osumnjičenih osoba, među kojima je 25 vojnika u aktivnoj službi.

Tužilaštvo u Ankari naredilo je i privođenje 21 osumnjičene osobe u okviru istrage o FETO elementima unutar Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK). Među osumnjičenim su bivši i aktivni službenici te ustanove.

I Ured državnog tužilaštva u Kocaeliju jutros je izdao nalog za lišavanje slobode deset osumnjičenih osoba koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO. Riječ je o jednom profesoru, četvorici ranije suspendiranih vojnika i četvorici vojnika koji su u aktivnoj službi.

Tužilaštvo u Ankari naredilo je i privođenje 32 osumnjičene osobe u okviru istrage o infiltriranim FETO elementima na Univerzitetu zdravstvenih nauka GATA.

U okviru istrage o FETO elementima infiltriranim na vojne i policijske akademije u Manisi izdat je nalog za privođenje 12 osumnjičenih osoba. Među osumnjičenim su profesori, advokati i ljekari za koje je utvrđeno da su koristili aplikaciju ByLock koju su teroristi FETO-a koristili za tajnu komunikaciju. Osumnjičeni u tom slučaju terete se da su učestvovali u lažiranju testova i različitim namještanjima kojima su vrbovane članove terorističke organizacije ubacivali na akademije, a potom i u oružane i policijske strukture.

Tužilaštvo u Izmiru izdalo je nalog za privođenje 54 osumnjičene osobe u okviru istrage o privrednicima koji su radili za terorističku organizaciju FETO.

Postupajući po nalozima tužilaštva policija širom Turske provodi racije i privođenja.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tegeletija: ANP više ne postoji kao dokument u Savjetu ministara

Naredna vijest

Tarčin: B2B susreti poduzetnica BiH i regiona bit će održani od 20. do 22. februara