Tegeletija: ANP više ne postoji kao dokument u Savjetu ministara

U Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na početku sjednice zastupnici postavljaju pitanja Vijeću ministara BiH i ministarstvima. Zastupnici SDS-a Dragan Mektić i Mirko Šarović postavili su pitanja u vezi Programa reformi BiH, odnosno NATO puta naše zemlje.

Mektić je uputio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji da li će na dnevni red staviti ANP i oboriti ga.

– Gospodine Tegeltija, vi i visoki funkcioneri vaše partije, optuživali ste nas iz SDS-a i PDP-a jer smo ga (ANP) trebali staviti na sjednicu Savjeta ministara BiH, oboriti ga i završiti tu priču za svagda jer postoji deklaracija NSRS o vojnoj neutralnosti. Pošto je ANP i dalje živ, samo što je promjenjeno ime, sad više nije ANP, sad je Program reformi. Ovaj novi Program reformi mnogo je konkretniji, jasniji, precizniji i zahtjevniji. Pošto je ANP i dalje živ u Savjetu ministara BiH, kad ćete ga staviti na sjednicu Savjeta ministara i oboriti ga – kazao je Mektić.

 Tegeltija je odgovorio da “ANP više ne postoji kao dokument u Savjetu ministara i o njemu više nije moguće razgovarati”.

– Jako je bitno i važno da se ova konfuzija oko ANP-a, odnosno Programa reformi, završi na način da svi građani BiH znaju samo jednu i potpunu istinu. Znam da se u NSRS pojavio falsifikat tog dokumenta koji je ponuđen poslancima, a prevod originalnog dokumenta na kojem se nalazi potpis sve trojice članova Predsjedništva je na preko 50 stranica. Kako je moguće da se ANP nalazio devet ili 10 puta na dnevnom redu pretohodnog saziva, a sad se ne nalazi, to je obmanjivanje i manipulacija građanima – naveo je Mektić.

Šarović je postavio pitanje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću.

– Na stranici NATO-a je neki dan objavljeno da nje BiH u MAP-u i to na osnovu Programa reformi BiH. Da li to znači da je Program reformi prihvaćen kao ANP, koje su to reforme koje će provoditi Ministarstvo odbrane i koliko će koštati? Da li je tačno da je Programom reformi BiH Predsjedništvo BiH prihvatilo obavezu knjiženja perspektivne vojne imovine? – upitao je Šarović.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Narandžasti meteoalarm zbog jakih do olujnih udara vjetra

Naredna vijest

U Turskoj privođenje 250 osoba osumnjičenih za članstvo u FETO-u