Odata počast žrtvama masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen obilježje žrtvama masakra Seidi Baličevac, Jadranki Tendžeri, Osmanu Hebiboviću, Eminu Kolaru, Enveru Mustagrudiću, Muškiji Pribinji, Mirsadu Spahiću, Selmi Spahić i Aiši Šito, u ulici Oslobodilaca Sarajeva.

Ovih devetoro civila ubijeno je, a još 16 građana ranjeno, od eksplozija granata ispaljenih s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske RS iz naselja Lukavica, na današnji dan, prije 26 godina.

Tri granate pale su, jedna za drugom, na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže, iza zgrade na Trgu zlatnih ljiljana i u lijevi gornji ugao prozora stana dva u ulici Oslobodilaca Sarajeva broj 8.

Ibri Spahiću zločinci su tog dana ubili dvoje djece, desetogodišnju kćerku Selmu i dvadesetčetvorogodišnjeg sina Mirsada.

Ogorčen je jer nisu sudski procesuirane ubice njegove djece, kao i brojnih civila Sarajeva.

– Mnogo je još ovakvih slučajeva bilo u gradu a samo su dva čovjeka optužena i procesuirana za granatiranje Sarajeva. Tužilaštvo i sudstvo nisu odradili ono što je trebalo. Prošlo je više od 25 godina, a to je ipak previše – poručio je Spahić.

Dopredsjedavajuća Skupštine KS Smiljana Viteškić naglasila je, između ostalog, da su i eksperti UNPROFOR-a potvrdili da su granate kojima je počinjen ovaj masakr ispaljene s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske RS, te da počinioci zločina moraju biti adekvatno kažnjeni.

Naglasila je kako moramo stalno govoriti o tome, o patnjama i ubistvima civila Sarajeva, jer pravda mora biti zadovoljena kako bi se moglo nastaviti dalje u izgradnji pravednog i prosperitetnog društva.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće su položili i članovi porodica, prijatelji i komšije, predstavnici Grada Sarajevo, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina, Savjeta MZ Dobrinja B, te Općinskog odbora SDA Novi Grad.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Skaka: KO SDP širi lažnu informaciju o ukidanju 6. aprila kao Dana Grada

Naredna vijest

SDA utvrdila imena ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo