9da01b923e96b368a52842468b00a8ca
9da01b923e96b368a52842468b00a8ca

Ministrica vanjskih poslova na službeni put u SAD vodi personalnog asistenta – sina Alija

04.02.2020.

“Diplomatija nije uhljebljenje”, kazat će Bisera Turković samo nekoliko dana prije nego će se, barem formalno, nakon decenijskog angažmana po ambasadama, vratiti u BiH kako bi preuzela funkciju ministrice vanjskih poslova BiH.

Onda je u istom intervjuu izvijestila javnost da je “diplomatija elitno zanimanje”.  A pošto je obitelj Turković godinama u diplomatiji, logično je da su elita. I diplomatija im samim tim – pripada.  Ali Turković je sin ministrice Turković. Istovremeno, on je i “personalni asistent” za sva otvorena diplomatska pitanja. Mada nema nikakve formalne veze za Ministarstvom vanjskih poslova BiH, mama Bisera Turković, u svojstvu ministrice vanjskih poslova BiH,  imenovala je svog sina Alija  za člana zvanične delegacije Bosne i Hercegovine koja je u službenoj posjeti SAD-u.

Žurnal je u posjedu programa posjete delegacije BiH predvođene ministricom Turković, a na spisku članova delegacije nalazi se Ali Turković, koji na sastancima ima funkciju “personalnog asistenta”.

 

“Lokacija: Rodman Room – Pentagon – Washington DC. U pratnji ministrice vanjskih poslova dr. Turković sastanku prisustvuje personalni asistent gospodin Ali Turković”, navedeno je u službenoj najavi sastanka koju su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poslali svojim domaćinima.

 

Nakon sastanka u Pentagonu, ministrica Turković bi se tokom posjete SAD-u trebala susresti sa  Brockom Biermanom, zamjenikom direktora USAID-a za Evropu i Euroaziju.

 

“U pratnji MVP dr. Turković sastanku prisustvuje personalni asistent gosp. Ali Turković”, piše u najavi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Mama Bisera planirala je da sin Ali bude dio službene delegacije BiH koja će imati sastanak sa bivšom američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack koja trenutno obavlja funkciju glavne zamjenice pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Uredu za evropske i azijske poslovr. Ali će, najavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, biti prisutan i sastanku sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Inače, ovo nije prvi put da nedavno imenovana ministrica vanjskih poslova BiH sina Alija vodi na službene sastanke u svojstvu ličnog asistenta. Tokom obavljanja ambasadorske funkcije u Kataru, ministrica Turković je insistirala da njen sin prisustvuje svim sastancima koje su drugi zvaničnici BiH imali prilikom posjete toj državi. Osim sina Alija, Bisera Turković je u prošlosti koristila državničke funkcije kako bi i svoju kćerku promovisala u diplomate. Tako je, naime, 2000. godine, u svojstvu šefice Stalne misije BiH pri OSCE-u tražila od čelnika te međunarodne organizacije da njenu kćerku Semru Turković – Hrle angažuju kao vanjskog saradnika u jednoj od svojih kancelarija u Beču. Osim toga, zet Bisere Turković – Haris Hrle, godinama je bio ambasador BiH.

(Žurnal, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss