Mašinski fakultet vrši napredno mjerenje kvalitete zraka: Istraživanja su pokazala katastrofu

Sarajevski mašinski fakultet nastavio je višegodišnju tradiciju mjerenja kvalitete zraka, a njihovo mjerenje razlikuje se od mjerenja drugih institucija.

– Mi se bavimo naprednim istraživanjem, onim što ne rade vladine agencije sa nekoliko stanica u Sarajevu – kazao je Feni profesor fizike na Mašinskom fakultetu Adnan Mašić, navodeći da rezultati koje fakultet dobije nisu dijelom oficijelne šeme.

Mašić ističe da se njihovo mjerenje zasniva na piramidalnoj postavci instrumenata, na način da je centralni, referentni, smješten na fakultetu, a brojni mali mobilni senzori raspoređeni po gradu, plus mjerenja dronom koja daju rezultate iz zraka.

– Na vrhu piramide imamo jednu referentnu stanicu, zatim nekoliko ekvivalentnih i puno mobilnih. Osim nas niko nema piramidu, ali bolje je i to nego ne mjeriti nikako – rekao je Mašić.

Smatra da je to jedan od najrelevantnijih načina mjerenja kvalitete zraka, za koji kaže da varira u zavisnosti od meteoroloških prilika, a da je ove godine dostigao katastrofalno stanje.

Naglasio je da je januar srušio sve rekorde, te da je prosjek PM2.5 čestica preko 200 mikrograma po metru kubnom. Sve preko 50 je opasno po zdravlje.

– Istraživanja su pokazala katastrofu. Najveći dio januara smo bili pod temperaturnom inverzijom, to je najnepovoljnija kombinacija, niske temperature i inverzija nisko iznad grada. U suštini kao da smo imali poklopac najveći dio januara – naglasio je Mašić te dodao da je Sarajevo u fazi da zavisi od meteoroloških prilika.

Kazao je da su u gradu velike emisije koje dolaze iz individualnih ložišta i starih vozila, a nema vjetra.

– Sve to inverzija drži na jednom mjestu, zbog toga imamo rekorde u januaru – rekao je Mašić.

Naglasio je da, dugoročno gledano, nije prihvatljivo samo čekati da dođe do smanjenja emisija, rastom temperatura i dolaskom boljeg vremena.

Akademik Kemal Hanjalić na simpoziju o kvalitetu zraka u gradovima je kazao da zahvaljujući ovom sistemu monitoringa grad više ne zavisi od nekoliko fiksnih mjernih stanica, koje su inače neophodne.

– Sada instrumente možemo staviti na vozilo, dron, žičaru. Može se mjeriti u pokretu. Imamo vertikalne informacije i to je kvantni pomak u osiguranju informacija – rekao je Hanjalić.

Kvaliteta zraka u Sarajevu mjeri se na četiri lokacije. Na Bjelavama, na Vijećnici, Otoci i Ilidži, plus mjerna stanica na Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je javna.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Abbas zaprijetio prekidom sigurnosnih veza sa SAD i Izraelom

Naredna vijest

Zajednička molitva za sve žrtve rata danas u Sarajevu