03030d3e2848e07dd3064388b0e845f8
03030d3e2848e07dd3064388b0e845f8

Jasmin Džemiđić: Mladi u BiH lakše otvaraju teške teme ako upotrebljavaju humor

04.02.2020.

Humor u službi pomirenja mladih bila je tema aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)” koja je krajem prošle godine održana u Sarajevu u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Poznati komičar Jasmin Džemiđić bio je jedan od mentora koji je sa srednjoškolcima i srednjoškolkama izradio inspirativne priče o pomirenju, koje su kasnije prezentirane u formi stand-upa. Za Interview.ba Džemiđić govorio je više o tome šta je stand-up, koliko je naše društvo inspirativno za ovu formu glume, kao i o važnosti projekata kao što je Budi inspiracija.

DO POMIRENJA KROZ KULTURU: „Prostor u kojem živimo jako je inspirativan za stand-up, a vrlo različite priče, pa tako i one o pomirenju se najlakše mogu realizirati kroz kulturu“.

INTERVIEW.BA: Mladi iz različitih dijelova BiH bili su dio radionice ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)”. Šta je glavna misao, ideja o ovoj umjetnosti koju ste im kao mentor približili ovom prilikom?

DŽEMIĐIĆ: Projekti poput ovoga definitivno su značajni za društvo s obzirom na to u kakvoj atmosferi živimo. Generalno, bilo kakva priča o pomirenju se najlakše može realizirati kroz kulturu, a stand-up kao takav, daje najveću širinu u tom polju. Kroz šalu i zezanciju se najbolje i najlakše prevazilaze određene teške situacije, naravno pod uslovom da shvatamo koncept stand-upa i šta on kao scenska forma traži i od izvođača, ali i od publike.

INTERVIEW.BA: Stand up komedija može biti oblik izražavanja stavova o društvu. Koliko je naše društvo inspirativno i koliko dopušta odstupanje od pravila onog na šta smo navikli i kreiranje nečeg novog?

DŽEMIĐIĆ: Prostor u kojem živimo jako je inspirativan za stand-up. To možemo vidjeti i po tome da su nam političari postali ozbiljna konkurencija. Što se tiče publike, zahvaljujući konekciji sa svijetom putem interneta, sve novo nam je dostupno i lako shvatljivo. Sada nam ostaje pitanje koliko smo mi još konzervativni i koliko smo zaista spremni da se šalimo sa stvarima sa kojima se ne bi šalili ni za stolom sa nekoliko ljudi, a da ne govorimo o prezentovanju takvih šala pred publikom.

INTERVIEW.BA: Nakon što su se mladi upoznali s historijom komedije i historijom BiH, da li ste među njima primijetili želju da humor iskoriste u smjeru povezivanja i saradnje sa drugima koje su do sada smatrali drugačijima?

DŽEMIĐIĆ: Iskreno, kao komičar i neko ko je stariji od učesnika ove aktivnosti mogu reći da ako ih humor ne zbliži, bez obzira na sve njihove različitosti, onda ništa neće.

INTERVIEW.BA: Smijeh je lijek – fraza je koju koristite u nastupima. Može li ovo biti vodilja, životni moto za mlade?

DŽEMIĐIĆ: Može i mora biti, jer ovo naše društvo je duboko ranjeno raznoraznim glupostima i samo zdrav i dobar humor nas može spasiti. Sve je na njima i oni znaju da mogu mnogo.

INTERVIEW.BA: Projekat „Budi inspiracija“ posvećen je kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike. Koja je to poruka koju su im mentorni aktivnosti poslali?

DŽEMIĐIĆ: Mladi život ne trebaju shvatati preozbiljno, trebaju se baviti humorom u bilo kom obliku, to im ništa loše ne može donijeti jer jedno je sigurno, čovjek se bolje osjeća kada se smije. Ako kroz život idu s takvim razmišljanjima, onda će pomirenje samo doći i okupiće mlade oko zajedničke tačke. Svaka priča o teškim temama biće lakše prihvaćena upravo upotrebom humora, a da bi jednom postali sjajan komičar morate znati da morate čitati, raditi na sebi i uspjeh će zagarantovano doći.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

Idi naVrh

Don't Miss