Usvojena inicijativa Arnauta o oštrijim sankcijama za vozače motornih vozila

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena poslanička inicijativa Damira Arnauta koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, podnosim poslaničku inicijativu kojom se od Ministarstva komunikacija i transporta BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg (član 174. stav (2) Zakona)“.

Komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

 

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2018. godini i k znanju je primljen Finansijski plan Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2019. i za 2020. godinu.

 

Komisija nije usvojila Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2017. godinu, niti Izvještaj o realizaciji programskih planova BHT 1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a za 2017. godinu. K znanju nije primljen finansijski plan BHRT-a za 2018. godinu i planovi rada BHRT-a za 2018. godinu. Komisija nije usvojila Izvještaj o realizaciji programskih planova BHT 1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a za 2018. godinu, niti Izvještaj o realizaciji Programskih planova BHRT-a i Finansijskog plana BHRT-a za 2019. godinu. Nije usvojen ni Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2018. godinu.

 

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH u 2019. godini.

 

Komisija je podržala Inicijativu Udruženja vlasnika putujućih zabavnih parkova u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, Komisija je zadužila Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da, izmjenom odgovarajućeg Pravilnika, riješi ovo pitanje do kraja 2020. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(Fena, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Inicijativa Stanivukovića da se službena vozila limitiraju na maksimalno 51.000 KM

Naredna vijest

Uhapšenima u akciji ‘Lim 2’ određen jednomjesečni pritvor