Radončić: Vrijeme da se kriza shvata kao sigurnosna, ne humanitarna

03.02.2020.

“Susret u kojem smo pokazali da nam je odnos strateški bitan jer nas dijeli duga granica i zajednički problemi. Razgovarali smo o nastavku uspješne saradnje, mislim da smo resetovali odnose i da će naše agencije raditi na najbolji način”, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon susreta sa Davorom Božinovićem, ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske.

Naveo je kako se BiH susreće sa teškim problemom jer je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.

– Svaki šesti stanovnik nam ide na spavanje gladan i mislim da je potpuno prirodno da upoznamo svoje prijatelje iz EU da se stanje velike migrantske krize više ne tretira samo kao humanitarno – kazao je Radončić.

Dodao je da “to više nije izbjeglička kriza, nama je najveći broj dolazaka iz Pakistana, oni svi žele u EU”.

– Imamo situaciju da prvo uđu u EU preko Grčke, pa onda dođu – rekao je.

Kazao je da BiH ne može garantovati EU članicama sigurnosne uvjete jer:

 

– BiH ne može garantovati članicama EU iste sigurnosne uvjete jer su naše službe na granicama kapaciteta. Dobili smo veliki broj migranata čije je identificiranje veoma teško – naveo je.

 

Još je kazao kako BiH ima “molbu za Hrvatsku”.

 

– Naša molba je, i tu se oslanjamo na izvanrednu saradnju sa Hrvatskom i njeno shvatanje problema, da počnemo sa ozbiljnim lobiranjem i shvatanjem migrantske krize kao sigurnosne a ne kao humanitarne. 93 posto pomoći koje smo dobili iz zemalja EU ide na humanitarni aspekt, a samo 7 posto na sigurnosni. Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU i sve naše partnere očekujemo da bolje sagledavaju sve dimenzije krize – pojasnio je.

(N1, Interview.ba)

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss