Izvlačenje novca i neregularnosti Službu za zapošljavanje KS koštale više miliona maraka

Upravni odbor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ 20. jula 2018. godine donio je odluku o imenovanju Muhameda Bekte za vršioca dužnosti direktora Službe najduže šest mjeseci od dana imenovanja, a Vlada KS 23. jula 2018. godine dala saglasnost za samo tri mjeseca od dana imenovanja. To znači da je Bekto nakon isteka ta tri mjeseca koje je Vlada KS odobrila nelegalno na funkciji v.d. direktora proveo desetak mjeseci.

Iako je Upravni odbor 18. januara 2019. godine donio Odluku o imenovanju vršioca dužnosti, Vlada KS nikada na tu odluku nije dala saglasnost. Postavlja se pitanje legitimiteta obavljanja te funkcije i svih odluka i projekata koje je Bekto odobrio. Bekto je i danas uposlenik Službe za zapošljavanje KS. 

Ove ali i druge neregularnosti vezane za Službu za zapošljavanje prijavljene su nadležnim institucijama, a određene provjere i istražne radnje vrši i Tužilaštvo KS. Zbog svih neregularnosti Službi za zapošljavanje KS nanesena je finansijska šteta u višemilionskom iznosu. 

Tako je MUP-u KS, Tužilaštvu KS, Uredu za borbu protiv korupcije KS prijavljeno niz krivičnih djela u Službi za zapošljavanje KS koje se odnose na zloupotrebu položaja, prekoračenje ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora, pronevjeru u radu, neprofesionalan i nesavjestan rad u službi. 

Prijava se odnosi na period kada je Službom rukovodio Midhat Osmanbegović koji je 7. maja 2018. godine podnio ostavku. Samo u Tužilaštvu KS protiv njega je podneseno više krivičnih prijava. 

Nakon dolaska Nermina Pećanca za direktora JU Služba za zapošljavanje KS u avgustu 2019. godine otkrivene su i prijavljene brojne neregularnosti. 

„Uvidom u stanje svih računa kod poslovnih banaka Službe utvrđeno je da na računu Nova Banka AD Banja Luka postoje sredstva u iznosu od 865.598,98 KM sa nepreciznim i nejasnim knjigovodstvenim evidentiranjem u Službi i da je jedini deponovani potpisnik tog računa sa pravom raspolaganja Midhat Osmanbegović koji je sa funkcije direktora smijenjen 09.05.2018. godine“, navodi se u prijavi koja je upućena nadležnim institucijama. 

Također u Službi su pronađena i dva pečata što navodi na sumnju da je došlo do zloupotrebe pečata. Dupli pečati nabavljeni su po nalogu Midhata Osmanbegovića. 

Između ostalog u Službi su evidentirana nenaplaćena potraživanja komisionih kredita, potraživanja po neaktiviranim mjenicama, utvrđene su nepravilnosti finansijskog poslovanja Službe. 
Porezna uprava je 2018. godine obavila inspekcijski nadzor u kojem je utvrđen niz nepravilnosti u poslovanju.

„Zbog nepridržavanja poreskog zakonodavstva, propusta u radu, nepoštivanja adekvatnih procedura, nevođenja redovnih i adekvatnih kontrola i poštivanja finansijskih propisa, propuštanja zakonskih rokova obračuna i uplata posebnih poreza, nepoštivanja Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak te neispravnog finansijskog vođenja za period 2009.-2018. godine, načinjena je novčana i materijalna šteta Službi zbog čega su obračunate zatezne kamate na javne prihode u iznosu od 1.12.392,55 KM sa zateznim kamatama 0,4% za svaki dan kašnjenja“.
Porezna uprava FBiH po svim dugovanjima tereti Službu za više od 2 miliona KM. 

Također je utvrđeno da Služba nije evidentirala potraživanja od radnika Seada Đurđevića u iznosu od 574.859,78 KM koji se tereti za pronevjeru, a slučaj vodi Tužilaštvo KS.

Rukovodioci Sektora za ekonomske poslove i trezor bili su u periodu 2012.-2016. Asifa Vrabac, a od 2016. do početka jula 2019. Edina Ljubuškić. Asifa Vrabac bila je član Upravnog odbora Službe i rukovodilac Sektora za finansije kada je pronevjeren novac u visini skoro 600.000 KM.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Radončić: Vrijeme da se kriza shvata kao sigurnosna, ne humanitarna

Naredna vijest

Inicijativa Stanivukovića da se službena vozila limitiraju na maksimalno 51.000 KM