Inicijativa Stanivukovića da se službena vozila limitiraju na maksimalno 51.000 KM

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković predao je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za obavezno obilježavanje svih službenih automobila u javnim institucijama tog bh.entiteta, te zahtjev za ograničavanje maksimalne cijene njihove nabavke na 51.000 KM.

Tvrdi da su u Vladi RS-a identifikovali 20 automobila koji koštaju više od 51.000 KM, a što je, kako kažu, dodatnih 1,2 miliona KM sredstava potrošenih za te namjene.

– Službena auta danas su više na skijalištima i ljetovalištima nego tamo gdje bi trebalo da budu i na takvu vožnju godišnje potroši 500.000 KM, što je utvrdila Glavna služba za reviziju RS-a za 2016. godinu – rekao je Stanivuković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Tvrdi da ta vozila minimalno pređu 750.000 kilometara u neslužbene svrhe, što je godšnje pola miliona KM.

Potrebno je, kaže Stanivkuković, izraditi registar ovih automobila da bi se zaustavila njihova zloupotreba u privatne svrhe, te da bi usvajanjem pomenutih inicijativa bile napravljene višemilionske uštede.

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša rekao je da raniji revizorski izvještaji pokazuju da ne postoji jedinstven normativni okvir koji definira nabavku službenih automobila, kao i potrošnju goriva.

Uvjerava i da je potrebno da parlament RS dobije podatke koliko postoji službenih vozila u RS-u.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Izvlačenje novca i neregularnosti Službu za zapošljavanje KS koštale više miliona maraka

Naredna vijest

Usvojena inicijativa Arnauta o oštrijim sankcijama za vozače motornih vozila