Višković: Ne može EUFOR da pregleda donaciju, smiriti tenzije u Srebrenici

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković ne dozvoljava da EUFOR posjeti školu u Mrkonjić Gradu u povodu nedavne donacije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, jer za to, kako kaže, nemaju mandat.

– Ne može. Zna se koja je njihova misija. Mogu da ovdje kontrolišu vojne i druge strukture, a donacija školi u računarima i knjigama ne može biti predmet provjere od EUFOR-a – rekao je Višković.

Pozvao je i Srbe i Bošnjake u Srebrenici na smirivanje tezija, nakon incidenta koji se dogodio u Prvoj osnovnoj školi kada su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Rekao je da su ta djeca, “bez nadzora, samoinicijativno napravila fotografiju, ne misleći kako će biti protumačena u javnost, te da od toga ne bi trebalo da se vrši politizacija”.

– Sad smo otišli u drugu krajnost da ta djeca dobivaju prijetnje, a roditelji i jedni drugi su pod pritiskom. Ne trebaju nam takve stvari… – rekao je Višković, navodeći da su djeca ukorena i da ne treba praviti priče, što bi sve moglo odvesti u drugom pravcu.

Kazao je i kako Vlada neće dozvoliti da dođe do zatvaranja banjalučkog Aerodroma, ukoliko hitno ne popravi poletno-sletnu stazu.

– Vlada je spremna da uloži dodatna novčana srdstava da se otklone problemi, nakon što imamo 100.000 putnika godišnje – rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci uz očekivanje da će određeni projekti biti realizovani nakon što je formirao novo Vijeće ministara.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

NATO se oglasio novom dopunom za BiH: Program reformi predviđa saradnju

Naredna vijest

Pripadnik SIPA-e počinio samoubistvo u prostorjiama ove agencije