Policija SAD će odlikovati Srebreničanina Melisa Ibiševića

31.01.2020.

Melis Ibišević, 29-godišnji policajac koji je izbjegao genocid u Srebrenici i skupa sa majkom i sestrom otišao u SAD, će primiti odlikovanje policije u Lakewoodu zbog spremnosti koju je pokazao kada je pokušao da spasi jedan život, piše list Westword iz Denvera.

Ibišević se nalazio u jednom lokalnom restoranu kada je jedna osoba utrčala i rekla da je neki muškaracu upravo skočio sa krova obližnje zgrade. Mladi policajac je reagovao brzo, te je pokušao da primjeniti prvu pomoć.

– Nije preživio, mada smo se trudili uradili sve što smo mogli da ga spasimo – ispričao je Ibišević za Westword.

Ali zbog spremnosti i brze reakcije u toj situaciji, Ibišević će biti odlikovan 21. februara ove godine.

Ibišević se rodio 1990. godine u selu nadomak Srebrenice. Njegov otac Junuz je također bio policajac, te se pridružio Armiji BiH početkom rata i učetvovao u odbrani grada.

Posljednji put kada je Melis vidio svog oca je bilo 11. jula, 1995. godine – dan kada je pala Srebrenica.

Ostaci Junuza Ibševića su pronađeni u masovnoj grobnici prije oko 10 godina, piše Westword.

– Obdukcija je pokazala da je imao prostrijelne rane u području rebara i u glavi, te da su mu nedostajala noge – rekao je Melis za list.

Dok je Junuz Ibišević pokušavao da pobjegne tog dana, srpski vojnici su poslali Melisa, njegovu sestra i majku u prostorije jedne fabrike, gdje su odvajali žene i djecu od muškaraca.

– Tada su nam ubili djeda – ispričao je Melis, koji je skupa sa majkom i sestrom zatim prevezen na teritoriju pod kontrolom ARBiH.

Završili u Sarajevu, ali je Mina Ibišević je 1999. zatražila da boravak u SAD.

Nakon tri godine, stigli su u Denver. Niko nije poznavao engleski jezik.

Međutim, Mina je ubrzo uspjela da dobije posao kao čistačica u kasinu, dok je Melis upisao šesti razred osnovne škole u Lakewoodu.

Melis je uvijek želio da bude policajac, kao i njegov otac.

– Te priče koje mi je majka uvijek pričala, ‘biti ćes super heroj, štititi ljude, spašavati živote’ – to je ono što me inspirisalo – rekao je za Westword.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss