Koronavirus stigao i u Veliku Britaniju

U Velikoj Britaniji potvrđeni su prvi slučajevi oboljelih od novog koronavirusa. U pitanju su dvije osobe iz iste porodice u Engleskoj.

Šef engleske medicinske službe Kris Viti izjavio je da su pacijenti pod nadzorom specijalista i da se primjenjuju sve mjere kontrole da bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Prema posljednjim informacijama, u Kini je od posljedica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok je 9.692 zaraženo.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj oboljelih za nedjelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahtjeva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagovještavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmjereno na sprječavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbjegavanje nepotrebnog miješanja u trgovinu i putovanja.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Split: Dječak umro od posljedica gripe

Naredna vijest

NATO se oglasio novom dopunom za BiH: Program reformi predviđa saradnju