U Kini više od 170 žrtava i 7.700 oboljelih od koronavirusa

Kineska nacionalna komisija za zdravlje saopćila je kako je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom porastao sa 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za više od 1.700 zabilježenih slučajeva.

Do kraja dana je u srijedu potvrđeno ukupno 7.736 slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, uz još 12.167 suspektnih, saopćila je komisija, dodavši kako se 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei.

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu državu, proširio se širom svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 država, među kojima su Japan, Njemačka, Francuska, Tajvan i Vijetnam.

Ovim državama su se pridružili Ujedinjeni Arapski Emirati i Finska gdje su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Malezija je potvrdila osmi, a Singapur 10 slučaj oboljenja. Peti slučaj je potvrđen u Francuskoj.

Stručna komisija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se ponovo u četvrtak kako bi odlučila o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti javnozdravstvenom opasnošću od međunarodne važnosti.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako ta organizacija “duboko žali” što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlosedmičnih izvještaja ocijenila “umjerenim” umjesto “visokim”.

Tokom noći, rastućem broju aviokompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili su se i Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo.

Švedska kompanija IKEA je objavila kako je privremeno zatvorila sve svoje prodavnice, njih 30, u Kini zbog širenja koronavirusa.

Na zatvaranje predstavništava zbog virusa se odlučio i Google koji zatvara kancelarije u Kini, Hong Kongu i Tajvanu.

Bolest utječe i na sport u Kini. Nogometni savez Kine u četvrtak je objavio kako se odgađaju sve domaće utakmice planirane za 2020. godinu zbog virusa, prenosi Al Jazeera..

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Vijeće ministara o realizaciji Projekta autoceste Sarajevo–Beograd

Naredna vijest

Akcija SIPA-e u Sarajevu, uhapšena jedna osoba