Lopovi opljačkali Dalijeve skulpture iz švedske galerije

Najmanje dvojica lopova opljačkali su eksponate iz umjetničke galerije u Stockholmu, saopćila je policija, dok su švedski mediji javili da su među ukradenim eksponatima 10 do 12 bronzanih skulptura španskog umjetnika Salvadora Dalija.

Policija je saopćila da su „barem dva lopova“ ušli u galeriju Couler u centru Stockholma u četvrtak ujutro razbijajući ulazno staklo. Forenzički eksperti pretražuju galeriju u potrazi za tragovima, a do sada niko nije uhapšen.

Vlasnik galerije Peder Enstrom izjavio je švedskoj novinskoj agenciji TT da je  alarm ugašen nakon četiri sata ujutru i da je policija stigla na mjesto pljačke kratko nakon toga.

Svaka od Dalijevih skulptura vrijedi između 200.000 do 500.000 kruna (između 21.000 i 52.000 dolara) i svaka je visoka do 50 centimetara, kazao je Enstrom za TT.

Skulpture – među kojima je nekoliko slavnih Dalijevih istopljenih satova na stablu – bile su izložene u galeriji 10 dana. Izložba je trebala biti zatvorena u subotu. Statue su nabavljene iz Švicarske, prenosi Associated Press.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Košarac: Neprihvatljiva izgradnja nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori

Naredna vijest

VMBiH: Odobren projekat održavanja mostova na granici s Hrvatskom