Ambasador Field: Da podržimo žrtve seksualnog nasilja

 “Utišaj stigmu!” naziv je ulične akcije koja je danas održana na Trgu djece Sarajeva s ciljem podizanja svijesti građana o problemu stigme s kojom se suočavaju žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

Kampanja “Utišaj stigmu” je dio projekta “Promjena stavova prema seksualnom nasilju putem obrazovanja i podizanja svijesti u Bosni i Hercegovini”, a profesorica sa Univerziteta u Birminghamu, Ujedinjeno Kraljevstvo Janine Natalya Clark vodi taj projekt u saradnji s nevladinom organizacijom Asocijacijom XY iz Sarajeva.

– Poznato je da žrtve koje su preživjele seksualno nasilje često doživljavaju stigmu, unutar svojih porodica, zajednica i u institucionalnom kontekstu. Međutim, učinjeno je vrlo malo na adresiranju ovog pitanja ili bavljenju činjenicom da žrtve često sudjeluju u samo-stigmatizaciji – kaže Janine Natalya Clark.

Podrška žrtvama seksualnog nasilja, naročito osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, jedan je od prioriteta britanske vlade, pa se na uličnoj akciji prisutnima pridružio i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

– Preživjele žrtve seksualnog nasilja su izložene stigmatizaciji i isključene u svojim zajednicama i zato je zadatak društva i svih nas da zaustavimo ovaj vid diskriminacije – kazao je.

Izrazio je nadu da će kampanja “Utišaj stigmu” biti prilika da građani razmisle kako bolje da zagovaraju prava preživjelih žrtava seksualnog nasilja i kako da ih podrže u ostvarivanju potpune uloge u društvu.

– Potrebno je da stvaramo pozitivne narative i da pokrenemo zajednice u zajedničkoj borbi protiv stigme. Mladi u tome imaju važnu ulogu i zato mi je drago što su danas ovdje – spremni da daju svoju podršku žrtvama seksualnog nasilja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava različite inicijative u cilju borbe protiv stigmatizacije preživjelih seksualnog nasilja tokom konflikta, i ta podrška će se nastaviti u budućnosti – kazao je Matt Field.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

VMBiH: Odobren projekat održavanja mostova na granici s Hrvatskom

Naredna vijest

Povrijeđen biciklista kod Drvenije mosta, vozač pobjegao s mjesta nesreće