Uskoro naknade za borce mlađe od 57 godina

Sastanak federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Salke Bukvarevića s ministrima i direktorima uprava za boračka pitanja održan je danas u sjedištu Vlade FBiH.

Tema sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici boračkih koordinacija Armije RBiH i HVO-a, bila je implementacija federalnog Zakona o demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica, kao i dosadašnje aktivnosti i rezultati u donošenju kantonalnih propisa koji će obuhvatili borce mlađe od 57 godina, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida.

Također, razgovarano je o zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca ali i demobiliziranih branilaca koji su radno sposobni a nemaju posao, kao i o nizu drugih pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite koja je zajednička nadležnost Federacije i kantona.

U uvodnom dijelu sastanka ministar Bukvarević i saradnici su izvijestili o implementaciji federalnog Zakona koji se primjenjuje bez ikakvih problema te da su 17.364 demobilizirana branioca podnijela zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu što se uklapa u procjene da će u prvoj godini primjene, odnosno do augusta ove godine, oko 20.000 branilaca podnijeti zahtjeve.

Pozvao je sve ministre da intenziviraju unošenje podataka u registar o tome šta je koji borac dobio i na kom nivou, podsjećajući da je to obaveza svih te jedini način da se dođe do onih boraca koji nisu nikada dobili ništa od države i institucija. Čestitao je Vladi BPK i resornom Ministarstvu koji su prvi donijeli zakonsko rješenje i omogućili pravo na egzistencijalnu naknadu nezaposlenim demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina.

S tim u vezi, ministar za boračka pitanja u Vladi BPK je kazao da je u ovom kantonu već stupio na snagu Zakon koji omogućava demobiliziranim braniocima za ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu u iznosu od 4 KM po mjesecu učešća u Oružanim snagama, uz uslove koji su definirani u tekstu Zakona. Dodao je i da je BPK prvi kanton koji je riješio ovo pitanje te da se nada da neće biti problema u primjeni u narednom periodu.

U Kantonu Sarajevo završena je javna rasprava na Nacrt Zakona koji će također obuhvatiti sve demobilizirane branioce bez primanja sa ovog kantona a koji su mlađi od 57 godina, pod uslovima koji su propisani i u federalnom Zakonu. Kazali su da trenutno obrađuju pristigle primjedbe te da uskoro očekuju usvajanje i početak primjene.

Ministar Fahrudin Čolaković je kazao da je u Zeničko-dobojskom kantonu u toku donošenje uredbe koja će omogućiti braniocima ovo pravo te da očekuje uskoro i njeno usvajanje. Prema njegovim riječima za ove namjene u Budžetu kantona obezbijeđeno je 4,5 miliona KM te će se primjenjivati varijabilni koeficijent, koji će značiti da će naknada iznositi u rasponu od tri do sedam KM, ovisno o broju demobiliziranih branilaca koji ostvare pravo. Novina u ovom kantonu jeste da će uslovi biti drugačiji u odnosu na federalni Zakon te će biti potrebno da branioci imaju 24 mjeseca učešća u Oružanim snagama i 24 mjeseca na birou za nezaposlene osobe.

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK Amir Kulaglić je istakao da u ovom kantonu imaju značajan broj demobiliziranih branilaca ali da su Budžetom obezbijedili 5,5 miliona KM za ovu najmenu te da je u toku izmjena zakonskog rješenja kako bi borci sa područja TK mogli ostvariti navedeno pravo. Očekivanja su da u martu Nacrt bude u pred zastupnicima u skupštinskim klupama.

Iz drugih kantona su kazali kako su u toku izmjene i dopune zakona o dopunskim pravima kako bi se pokušalo naći rješenje za borce.

Kada je riječ o zapošljavanju, ministar Bukvarević je pozvao sve ministre da udruže sredstva sa Federalnim zavodom za zapošljavanje koji je obezbijedio za ovu namjenu šest miliona, i to 1,5 miliona KM za projekte zapošljavanja djece šehida i poginulih branilaca a za zapošljavanje demobiliziranih branilaca 4,5 miliona KM.

Pozvao je ministre da upute pisma namjere prema Zavodu i zajedničkim snagama učestvuju u projektu. Naveo je i to da je u budžetu Federacije BiH za 2020. godinu obezbijeđeno dodatnih 82 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu te da je to značajan iskorak u ovoj oblasti. Podsjetio je još jednom da je sramotno da se trenutno na biroima za nezaposlene nalazi 2.683 djece šehida i poginulih branilaca te da je to pitanje na kojem svi moraju zajedno i intenzivnije raditi jer je ova kategorija ljudi najznačajnija za sve što danas imamo.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Predstavnički dom podržao registrovanje taxi vozila za osobe sa invaliditetom

Naredna vijest

Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo