f263a9a328673c0ab47c85021b582101
f263a9a328673c0ab47c85021b582101

Šteta na sjednici: Sarajevo ima 24 autobuske linije i 70 vozila više nego prije

29.01.2020.

Premijer Edin Forto na sjednici Skupštine KS-a podsjetio je na dokument pod nazivom “300 mjera”, kojeg su potpisali predstavnici šest političkih partija: Naša stranka, Narod i Pravda, SDP, DF, SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista koje su formirale skupštinsku većinu u KS-u i kako se krenulo u priču o formiranju Vlade.

– Imali smo strašan pritisak javnosti, očekivanja da u kratkom roku pokažemo da smo spremni raditi. Imali smo strašan pritisak i od opozicije. Sve to nama je pomoglo i olakšalo rad, kazao je Forto.

Odmah na početku, zastupnik Damir Nikšić je prekinuo Fortu, te pitao zašto prije podnošenja izvještaja premijera nisu prvo oni koji traže smjenu obrazložili razloge za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

– Mislim da nam dugujete odgovor, zašto, kazao je Nikšić, na što mu je Forto odgovorio da će možda u nekom od izlaganja dobiti taj odgovor.

Potom je Forto nastavio izlaganje i kazao da se nailazilo na veliki otpor u radu.

– Puno je teže raditi kad radite promjenu, nego kad nastavljate dosadašnju praksu. Vrlo je teško raditi u sredini gdje zahtjevate promjenu, ljudi ne žele da mijenjaju svoje navike, kazao je Forto.

Dodao je kako je teško raditi ovaj posao u sistemu sa puno ovlasti, a onda je pozvao ministre koji su izrazili želju da se obrate zastupnicima.

Prvi se obratio ministar saobraćaja Adnan Šteta koji je kazao da im je “300 mjera” bila vodilja u radu. Rekao je da je puno toga urađeno u godini dana, da KS sada ima 24 autobuske linije više nego prije kao i 70 vozila više, prevoz u padinskim dijelovima grada, 65.000 đaka i penzionera koji koriste kupone u oba prevoznika.

– Pokrenuli smo nabavku novih trolejbusa, minibusa, aktivnosti na obnovi tramvajske pruge, izgradnje pruge na Ilidži, elektronskog sistema naplate karata, izgradnje novih stajališta. Građani su rekli da smo popravili stanje u javnom gradskom prevozu. Također, završili smo 72 projekta sanacije i izgradnje saobraćajnica, nastavili intenzivno raditi na izgradnji prve i devete transverzale, pobrojao je neke od projekata ministar Šteta.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss