Scanlan: S konkretnim rezultatima vratit će se nada u prosperitetnu budućnost

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan sastao se s predstavnicima vlasti Brčkog, zvaničnicima i članovima poslovne zajednice kako bi s njima razgovarao o aktivnostima usmjerenim na ponovnom uspostavljanju fiskalne odgovornosti, razvoju infrastrukture i stimuliranju ekonomskog rasta privatnog sektora.

Osim toga što je pohvalio inicijative pokrenute prošle godine, supervizor Scanlan naglasio je kako je ostalo još dosta posla te da je potrebno ubrzati tempo rada, priopćeno je iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) BiH.

Naglasio je kako tijekom izborne godine nema boljeg načina da izabrani zvaničnici pokažu svojim biračima koliko vrijede nego da ostvare dobre rezultate za zajednicu, te kako očekuje da će Vlada i Skupština aktivno raditi za dobrobit cijele zajednice do zadnjeg dana njihovog mandata.

Usvajanje novog Zakona o proračunu prošle godine postavilo je temelje za odgovorno i ciljano korištenje javnih prihoda, a pokretanje projekta modernizacije luke otvorilo je vrata za ključne investicije u razvoj infrastrukture, dok je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Brčko Distrikta i Studen Holdinga pokrenulo aktivnosti kojima je cilj unaprjeđenje sveukupne poslovne klime, navodi se u priopćenju.

“Iako su ostvarenja iz 2019. godine značajna sama po sebi, njihova korist osjetit će se samo ako vlasti Distrikta zadrže fokus na reformama i ubrzaju aktivnosti koje stavljaju interese građana na prvo mjesto. Da bi mogli tvrditi kako su ostvarili uspjeh, trebaju usvojiti proračun za 2020. godinu u skladu s novim zakonom o proračunu i to najkasnije do 31. ožujka, kao signal koji ukazuje na dobro rukovođenje i preuzimanje odgovornosti za neometan rad institucija Distrikta”, kazao je Scanlan.

Ova aktivnost, dodao je, treba biti dopunjena dodatnim korakom za jačanje fiskalne odgovornosti putem donošenja novog zakona o udruženjima i fondacijama koji bi, kako kaže, trebao biti usvojen na proljeće.

“Nadalje, Brčko distrikt tijekom godine treba početi s implementacijom vitalnih projekata u području infrastrukture kao što su luka u Brčkom, most Brčko-Gunja i vodoopskrba. I na kraju, ali isto tako važno, potrebno je poduzeti dodatne konkretne korake kako bi se olakšalo poslovanje u Brčkom i kako bi se ojačao privatni sektor kao generator ekonomskog rasta”, ocijenio je supervizor Scanlan.

Naveo je također kako su javna sigurnost i uključenost svih građana Brčkog, a posebno pripadnika nacionalnih manjina, segmenti u kojima je potreban daljnji angažman, te kako je u tom cilju Distriktu potreban zakon o javnom okupljanju.

Time će se, kako kaže, Distrikt uskladiti s najboljom praksom u modernim demokratskim društvima, kao i Zakon o nacionalnim manjinama koji će omogućiti adekvatnu inkluziju svih stanovnika Brčkog.

“Ako vlasti Brčko distrikta BiH realiziraju ovaj plan rada, 2020. godina bit će godina konkretnih rezultata, čime se vraća nada da je budućnost Distrikta prosperitetna, a time se građanima, posebno mlađim generacijama, daje razlog da ostanu i budu dio ove uzbudljive priče”, zaključio je supervizor Scanlan.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Patnja u tišini: Deset zaboravljenih humanitarnih kriza

Naredna vijest

Zgrada Kantonalnog i Općinskog suda evakuirana zbog dojave o bombi