Radni sastanak devet nevladinih organizacija održan u Sarajevu

Radni sastanak devet nevladinih organizacija održan je danas u Sarajevu u okviru projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koji implementira CARE International Balkans, a financijski podržava CARE Češka i Vlada Češke, te Austrijske razvojne agencije. Ovom prilikom dvije nove nevladine organizacije Maja Kravica iz Bratunca i Luna iz Rudog potpisale su ugovore, te postale partneri ovog projekta u promicanju važnosti zaštite marginaliziranih i socijalno ranjivih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini.

– Počinjemo novu godinu, te s organizacijama partnerima pravimo plan šta ćemo raditi u skladu s prioritetima na terenu. Što se CARE-a tiče, nama je najvažnije da podržimo sve ono što organizacije smatraju da je prioritet u pružanju socijalnih usluga. U prethodnom periodu radili smo prvenstveno na jačanju nevladinih organizacija u tehničkom i organizacijskom smislu. Veći dio podrške odnosio se na razvoj njihovih kapaciteta, razvoj komunikacijske strategije, osmišljavanje novih usluga, podrška u implementaciji njihovih redovnih programa, ali i podrška aktivnostima koje kroz redovno finansiranje nisu mogli pokriti – kazala je direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan.

Navela je kako je pružanje socijalnih usluga široka kategorija na kojoj pretežno rade nevladine organizacije, čiji rad naše vlasti ne prepoznaju i ne vrjednuju, što se ogleda u nedostatku financijske podrške i ljudskih resursa, odnosno generalno kapaciteta. Kada je u pitanju nastavak ovog projekta, kazala je kako je trenutno u trećoj fazi, te da se očekuje više inovativnosti, što se posebno odnosi na upotrebu digitalnih tehnologija.

U tom smislu očekuje nastavak podrške Vlade Češke.

Udruženje „Duga“ pruža podršku djeci i mladima iz marginaliziranih grupa, kao što su djeca romske zajednice, socijalno siromašne porodica, te djeca s teškoćama u razvoju. CARE International Balkans pružio je značajnu stručnu podršku ovom udruženju.

– Razvili smo strategiju komunikacije i strategiju zagovaranja, što nas je dodatno razvilo kao organizaciju, tako da možemo biti ponosni da smo napravili odličan rezultat kada je u pitanju podrška djeci s teškoćama u razvoju. Zajedno smo radili veliku kampanju „Trčimo za inkluziju i ponovno smo podržali roditeljska udruženja, dobili logističku i tehničku podršku. Najvažniji je taj odnos koji imao. To je pravi partnerski odnos, kad dođu i kažu vam: „Recite šta vam treba“. To rijetko čujemo, čak i od onih koji nas mnogo duže
podržavaju i poznaju, tako da to cijenimo – kazala je direktorica Udruženja „Duga“ Anka Izetbegović.

Istakla je kako im je ovaj projekt dao krila i zamah, te da će im biti žao kad se završi, ali da je današnji sastanak zapravo bio prilika da se razgovara o idejama i novim konceptima da se jedna ovakva inicijativa nastavi, jer kako tvrdi ovo je prvi put da jedna od organizacija prepoznaje potrebe NVO u BiH.

Projekt „Unapređenje socijalne zaštite osnaživanjem civilnog društva ima za cilj zaštitu najugroženijih grupa stanovništva, ali i pružiti korist svim građanima BiH kroz svoj glavni cilj: profesionalizirati i unaprijediti mandat i ulogu aktera civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Naime, projekt gradi kapacitete lokalnih OCD-a za pružanje usluga marginaliziranom i ugroženom stanovništvu i omogućava organizacijama civilnog društva da aktivno sudjeluju u kreiranju i implementaciji relevantnih politika.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Dević: To je vlada koja se više reklamira na Facebooku bez ozbiljnih rezultata

Naredna vijest

Konaković: Disciplinovat ćemo vas i pokazati da se ne može igrati Ustavom