e750b6fbef01e5c38e34ef00466d6b58
e750b6fbef01e5c38e34ef00466d6b58

Forto: Neću reći zbogom, već vidimo se

29.01.2020.

Tokom današnje sjednice Skupštine KS na kojoj se treba glasati o nepovjerenju Vladi KS obratili su premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi KS. Posebno emotivno obraćanje imao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja KS (SBB).

– Bez ikakvog opterećenja gdje će otići moja profesionalna karijera ili politička. Možda će ovaj govor skupo da me košta – ne interesuje me! Hvala vam za sve – kazao je Jusko nakon čega se izgrlio s ministrima i dobio aplauz u Skupštini KS.

Ismir Jusko će u novom sazivu Vlade KS kao kadar SBB-a biti imenovan za novog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u okviru nove koalicije SDA; SBB, DF, BOSS. 
Ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović kazao je kako će se kandidirati za Sabor Islamske zajednice u BiH jer ona ne pripada jednoj političkoj opciji.

– Ova vlada bila je jedna duša. Govorili su nam na početku mandata da smo pripravnici, a ja kažem ne daj Bože da nismo bili pripravnici, šta bismo tek onda napravili – kazao je Filipović i poručio da će se kandidovat za Sabor IZ u BiH. Dodao je i kako su sve odluke u ovoj vladi donesene konsenzusom, bez prepirki i svađanja.

– Bili smo korekcija jedni drugima da postignemo jedan konačan cilj, a to je dobrobit svih građana. Sve ono što smo radili dostavili smo u izvještajima. Želim da istaknem da smo ubrzali dinamiku u odnosu na prethodni period kada je riječ o javnim objektima. Posebno sam ponosan što je priveden na kraju projekat rješavanja stambenog pitanja mladim osobama – dodao je na kraju izlaganja Filipović.

Amel Kovačević, ministar finansija u Kantonu Sarajevu kazao je da se vlast mora domaćinski ponašati prema resursima.

– Dolaskom u Vladu KS ja sam zatekao situaciju da nismo vodili brigu o prihodima u KS. Nismo imali nikakve mehanizme, zakonska rješenja, nismo imali platforme, odluke o tome kako da upravljamo i da unaprijedimo naše prihode u KS. Sada smo posegnuli za različitim mjerama i uspostavili mehanizme koji će osigurati da znamo šta se dešava i prvi rezultati. Utječemo na procese da javna preduzeća konačno počinju da odgovaraju nekome za finansijske rezultate u KS. Ustanove koje imamo u KS imaju konačno nekome da odgovaraju nekome za utrošena sredstva, da naplatimo sve što smo trebali, a ne da se ovdje neko ponaša kao da je alajbegova slama ovo naše društvo i resursi – rekao je Kovačević.

Forto je na kraju svih izlaganja ponovo stao za skupštinsku govornicu s koje je poručio da neće reći ‘zbogom’ već ‘vidimo se’.

Nakon obraćanja izglasana je pauza te će nastavak sjednice početi u 13:45.

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss