Australija bi evakuisane iz Vuhana da prebaci 2.000 km od kopna

Australija namjerava da svoje državljane evakuisane iz kineskog grada Vuhana, žarišta koronavirusa, prebaci u karantin na Božićno ostrvo, koje je 2.000 kilometara udaljeno od kopna.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da je planirano da 600 evakuisanih provede na Božićnom ostrvu dvije nedjelje.

Ova objava pokrenula je polemiku jer je to ostrvo poznato po nedavno otvorenom centru za migrante, koji je bio na meti kritika zbog loših uslova, prenio je BBC.

U tom centru trenutno je smještena samo jedna četvoročlana porodica sa Šri Lanke, a objekat može da primi više od 1.000 ljudi.

Državljani Australije, koji su više od nedjelju dana zarobljeni u Vuhanu, među kojima ima dosta djece, pozivaju Vladu da im pomogne da napuste taj grad.

Međutim, najava dvonedjeljnog karantina na Božićnom ostrvu, za mnoge je bila razlog da ipak razmisle o tome da li da napuste Vuhan, navodi BBC, napominjući da je Božićno ostrvo bliže Indoneziji nego australijskom kopnu i da je uvijek bilo na lošem glasu.

Od 2003. godine to je jedno od glavnih mjesta na moru gdje Australija zadržava azilante u uslovima koje su UN kritikovale.

Postavlja se i pitanje šta će biti s porodicom iz Šri Lanke kada budu drugi stigli, kao i da li na ostrvu postoje odgovarajući medicinski objekti za evakuisane ljude.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo

Naredna vijest

Otac osmero djece našao novčanik sa 5.000 KM i vratio vlasniku