Vanredne mjere u Sjevernoj Makedoniji zbog zagađenja: Parking skuplji, javni prevoz besplatan

Vlada Sjeverne Makedonije zbog visoke razine zagađenja zraka u toj zemlji usvojila je niz mjera i preporuka među kojima besplatan javni prijevoz, skraćeno radno vrijeme te aktivnosti na otvorenom.

– Svim pravnim subjektima preporučuje se da oslobode radnih obveza trudnice, osobe preko 60 godina, kao i osobe s kroničnom astmom, one koje su imale srčani ili moždani udar i to bez obzira na godine – navodi se u vladinim mjerama.

Također, zahtijeva se reorganiziranje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažirani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 sati.

Od 18 sati u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prijevoznika se tu obustavljeni i svi građevinski radovi.

Istovremeno, cijena javnog parking prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja izvanrednih mjera, a Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prijevozom.

Preporuka je i da se ne organiziraju sportska natjecanja i kulturna događanja na otvorenom prostoru.

Vlada je obvezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 posto uporabu službenih automobila, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji s Crvenim krstom i domovima zdravlja treba osigurati smještaj za beskućnike, prenosi Tanjug.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Sarajevske Toplane će korisnicima umanjiti januarski račun za 10 posto

Naredna vijest

Zabranjene sve posjete u Kliničkom centru u Sarajevu