639b6a6c97bfe5c832d0837d3de74231
639b6a6c97bfe5c832d0837d3de74231

Trolejbuse vrijedne 155.000, GRAS kupio za milion i 400 hiljada KM

28.01.2020.

Skoro milion i 400 hiljada maraka bez PDV-a platio je “Gradski saobraćaj” d.o.o. Sarajevo (GRAS) 14 rabljenih trolejbusa. Za njihovu nabavku raspisana su ukupno dva tendera. Prvo je krajem 2018. godine potpisan ugovor vrijedan 699.230 maraka bez PDV-a kada je GRAS dobio sedam polovnih trolejbusa. U prvim danima 2020. godine potpisan je i drugi ugovor, vrijedan 699.300 maraka bez PDV-a. GRAS tako dobija još sedam rabljenih trolejbusa, što je ukupno 14.

Prvo je krajem 2018. godine potpisan ugovor vrijedan 699.230 maraka bez PDV-a kada je GRAS dobio sedam polovnih trolejbusa. U prvim danima 2020. godine potpisan je i drugi ugovor, vrijedan 699.300 maraka bez PDV-a. GRAS tako dobija još sedam rabljenih trolejbusa, što je ukupno 14.

Oba puta ugovor je potpisan s firmom “GN Company” vlasnika Nermina Karasuljića i oba puta GRAS-u su dostavljeni trolejbusi koji su uvezeni iz glavnog grada Švicarske.

Potpisivanje ugovora tada je na čekanje stavila upravljačka struktura na čelu s doskorašnjim v.d. direktorom GRAS-a Ismetom Kapom, koji je na tu funkciju imenovan nakon raspisivanja tendera.

“Naše je mišljenje da je ponuđena cijena enormno veća od realne cijene na tržištu. U ovom slučaju, gdje je kupac naše preduzeće, postoji osnovana sumnja da kupac nije zastupao vlastiti interes”, naveo je tada Kapo u pismenom odgovoru Žurnalu.

(PRE)PLAĆENI TROLEJBUSI

A da je Kapo bio u pravu potvrđuje i primjerak carinske isprave za jedan od uvezenih trolejbusa. Trolejbus je uvezen preko GP Gradiška, gdje je i plaćen PDV u iznosu od 1.918 maraka. Vrijednost trolejbusa je 6.000 švicarskih franaka, što je nešto više od 11.000 maraka.

Carinska isprava potvrda je neslužbenih informacija do kojih je došao Žurnal, a prema kojima je firma “GN Company” u maju, junu, julu i augustu 2019. godine uvezla 17 trolejbusa čija je ukupna vrijednost bila 189.011,29 KM, što je 11.118 maraka po trolejbusu.

Ako uzmemo u obzir oba potpisana ugovora, GRAS je firmi “GN Company” platio skoro 100.000 maraka po trolejbusu, što je oko devet puta više od njihove stvarne vrijednosti.

Treba uzeti u obzir da je prilikom uvoza plaćeno nešto više od 32 hiljade maraka poreza. Ukupno je to oko 220 hiljada maraka (na šta još treba dodati troškove transporta) koje je firma Nermina Karasuljića potrošila, a od GRAS-a je prihodovala skoro milion i 400 hiljada maraka.

Milionski prihod za firmu koja je, prema podacima portala akta.ba, tokom 2018. godine prihodovala tek nešto više od 35 hiljada maraka.

Treba podsjetiti i na to da je Karasuljićeva firma uvezla ukupno 17 trolejbusa, dok je GRAS-u prodala 14, što znači da zarada može biti još veća. 

V.D. DIREKTOR GLASAO PROTIV

Drugi od dva provedena tendera objavljen je u oktobru 2019. godine, nakon čega je na mjesto v.d. direktora imenovan Ismet Kapo koji je na toj poziciji zamijenio Avdu Vatrića.

Ubrzo nakon imenovanja Ismeta Kape istekao je rok za dostavljanje ponuda za nabavku sedam trolejbusa, a jedini ponuđač bila je firma “GN Company”. Donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača bilo je na čekanju do 12. decembra 2019. godine kada je Uprava GRAS-a odlučila da prihvati ponudu firme “GN Company”.

Odluka je donesena preglasavanjem. “Za” su glasali v.d. izvršnog direktora autobuskog i minibuskog saobraćaja Salko Šehović i v.d. izvršnog direktora tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja Almir Ahmetspahić, dok je Ismet Kapo glasao “protiv”.

U svom izdvojenom mišljenju Kapo, između ostalog, navodi da je “ponuđena cijena enormno visoka (…) čime se pravi šteta preduzeću odnosno bespotrebno troši javni novac”.

Kao prilog tome navodi ponudu koju je od firme “Čipić GmbH” naknadno dobio GRAS, a prema kojoj bi GRAS za nešto manje od izdvojenih 700.000 maraka, umjesto sedam, dobio čak 14 trolejbusa, kako tvrdi Kapo, “sličnih karakteristika”. 

Kapo dalje navodi kako je “sedam vozila potpuno istih karakteristika nabavljeno u prvoj polovini 2019. godine po istoj cijeni, od istog ponuđača” i da je preduzeće “imalo i još uvijek ima velike probleme vezane za ispravnost i funkcionalnost tih vozila”.

Da je zaista bilo problema s ispravnošću vozila potvrđuje i zaključak Komisije za prijem sedam rabljenih zglobnih trolejbusa koji su nabavljeni nakon provedenog prvog tendera.

Kako se navodi u zaključku od 24. aprila 2019. godine, od četiri do tada isporučena vozila pokrenuto je samo jedno, te je nakon otvaranja zaštitnih krovnih poklopaca utvrđeno prisustvo velike količine korozije koja je napala elektronske upravljačke i pretvaračke ploče.

Ismet Kapo u svom izdvojenom mišljenju ističe i to da firme Nermina Karasuljića (“GN Company” i “N&G Plus”) “duguju preduzeću GRAS iznos od 465.845,73 KM po osnovi neplaćenih računa za usluge reklame” i da smatra “da je nerazumno i veoma štetno za preduzeće da prihvati obavezu plaćanja roba ili usluga nekom ko već duži period duguje preduzeću ovako veliku sumu novca”.

ISMET KAPO UBRZO SMIJENJEN

Sve ove tvrdnje tadašnjeg v.d. direktora GRAS-a Ismeta Kape nisu bile dovoljne ni za druga dva člana Uprave koji su ga preglasali, a ni za Nadzorni odbor koji je potvrdio ovu odluku.

Član UO Almir Ahmetspahić za Žurnal kaže kako su Salko Šehović i on izdvojeno mišljenje Ismeta Kape vidjeli tek nakon glasanja.

“Nakon što smo donijeli odluku, gospodin Kapo je izdvojio mišljenje, što nije u redu. Kad se izdvaja mišljenje, onda se donese papir i da se svim članovima”, govori Ahmetspahić. Na pitanje da li bi on drugačije glasao da je prije glasanja vidio Kapino mišljenje, Ahmetspahić odgovara “možda i bih”.

Drugi član UO Salko Šehović priznaje da ih je tadašnji v.d. direktor Ismet Kapo usmeno informisao, te obrazložio zašto on neće glasati za donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača: “Ali nas nije pismeno obavijestio o tome. Prema Statutu, članovi Uprave ne moraju imati isto mišljenje kao direktor.”

Pisao je Kapo i ministru saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanu Šteti. Informisao ga je o tome da “cijena nije prihvatljiva za GRAS, jer je znatno veća i nerealna u odnosu na tržišnu cijenu”, da se “za isti budžet od 700.000 KM može dobiti 14 vozila”, te je tražio saglasnost da se poništi ranije raspisani tender.

Ipak, Adnan Šteta ističe kako Ministarstvo saobraćaja KS nije bilo učesnik nabavke. 

“Ministarstvo nema pravo da utiče na postupak niti obavezu da daje saglasnosti na zaključenje ugovora”, navodi Šteta u pismenom odgovoru Žurnalu.

Odgovor i saglasnost Ismet Kapo nije dobio, ali je zato dobio razrješenje s funkcije. Krajem godine Nadzorni odbor GRAS-a smjenjuje Kapu s funkcije v.d. direktora, a na njegovo mjesto dolazi Jakub Kubur. 

Ubrzo odluka Upravnog odbora ide na potvrđivanje Nadzornom odboru GRAS-a. Međutim, umjesto tri člana, glasala su samo dva i to Adis Šehić i Amir Hasičević, dok je treća članica Elma Piknjač Jaganjac i prije odlučivanja o smjeni Ismeta Kape dala ostavku.

Iako su imali izdvojeno mišljenje doskorašnjeg v.d. direktora, Šehić i Hasičević glasali su za zaključivanje ugovora s firmom “GN Company”. 

Ubrzo su trolejbusi i isporučeni GRAS-u – polovni trolejbusi čija je vrijednost bila oko 155.000 maraka, a koje su građani platiti oko milion i 400 hiljada maraka.

(Žurnal, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss