Šarović-Sattler: Umjesto dizanja tenzija, obezbjediti uslove za fer izbore

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se stvorili osnovni uslovi za održavanje fer i poštenih oktobarskih izbora – rečeno je danas na sastanku šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i predsjednika SDS-a Mirka Šarovića.

– Ne postoji, nažalost, stvarna volja ključnih političkih faktora u Republici Srpskoj da se osiguraju uslovi za održavanje poštenih izbora, iako oni o tome navodno javno govore. Njima ovakva situacija odgovara i zato radikalne izmjene izbornog zakona kod nas nažalost nemaju nikakvu šansu – rekao je Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da u ovom trenutku treba insistirati bar na minimumu promjena koje se mogu obezbjediti, kao što je uvođenje video nadzora i skeniranje glasačkih listića, što je uobičajna praksa u većini evropskih država. Samo tako, moguće je u određenoj mjeri vratiti povjerenje birača u izborni proces, saopćeno je iz SDS-a.

Šarović je također naglasio da je neophodno obezbjediti konsenzus oko obaveze vraćanja mandata političkim strankama kako bi se spriječila sada već ustaljena praksa kupovine poslanika i spriječilo konstantno kršenje izborne volje građana.

Osim izbornog zakona, na sastanku je bilo riječi o potrebi reforme politike javnog servisa kako bi on zaista bio servis svih građana, u čijem je i vlasništvu.

Pročitajte i ovo: Stanivuković nakon tužbe: Ugled im je već narušen jer im je Dodik otac

(Fena/Interview.ba)
Prethodna vijest

Pretres kuće u mjestu Mravići: Pronađena droga, uhapšene dvije osobe

Naredna vijest

Uspostavlja se Centar za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo