53fb6e36c98f3d22425bb85bb31c2753
53fb6e36c98f3d22425bb85bb31c2753

Počelo suđenje Salihoviću: Novac trošio u ugostiteljskim objektima i za avionske karte

28.01.2020.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je čitanjem optužnice počelo suđenje smijenjenom glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću, optuženom za zloupotrebu položaja.

Prema optužnici, koju zastupa tužiteljica Amra Mehmedić, Salihović tereti za nenamjensko trošenje sredstava predviđenih za reprezentaciju, čime je pribavio imovinsku korist od ukupno 80.103 KM. On je novac trošio, stoji u optužnici, u ugostiteljskim objektima u BiH i inostranstvu u vrijeme dok se nalazio na godišnjem odmoru, kao i vikendima.

Tužiteljica je taksativno nabrojala sve restorane koje je Salihović posjećivao, iz čega se može zaključiti da je bio veoma čest gost Robinzona u Lukavcu, gdje je i potrošio najveći novčani iznos.

On je prilikom službenog putovanja iz Pariza 29. aprila 2015., sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada, unatoč upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte, navodi Tužilaštvo.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnici, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM. Na taj način Salihović je, navodi se, oštetio budžet Tužilaštva BiH u iznosu od 2.583 KM, a budžet Direkcije u iznosu 1.291 KM.

Salihović je izjavio da je činjenični opis optužnice nejasan i da iz njega ne proizilazi da je postupao suprotno interesima službe, kao i da je sredstva koristio u okviru svojih ovlaštenja.

– Radi se o montiranom predmetu čiji je cilj bio da me uklone sa pozicije glavnog tužioca. Zamislite tužioca koji je spao na to da ukrade ručak. Takvog odmah treba objesiti, rekao je Salihović.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar u devet sati kada će biti saslušana tri svjedoka.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss