593d1cb3afc526c773e93be8ef50f373
593d1cb3afc526c773e93be8ef50f373

Otvoreno pismo organizacija civilnog društva zbog zagađenja: Mogla bi se desiti katastrofa

27.01.2020.

Organizacije civilnog društva i pojedinci iz BiH uputili su otvoreno pismo povodom alarmantnog zagađenja zraka u BiH koji je prisutan dugi niz godina.

– Monitoringom zraka se kontinuirano utvrđuje prekoračenje satnih, dnevnih i godišnjih graničnih vrijednosti za SO2 i čvrste čestice (PM10 ili PM2,5). Nadalje, u Bosni i Hercegovini se ne vrši ispitivanje hemijskog sastava ovih čestica, iako je poznato da prašina koja nastaje radom industrijskih postrojenja sadrži teške metale i kancerogene organske polutante. Tako su građani uskraćeni i za prave informacije i za odgovarajuće zaštitne mjere – saopšteno je.

Navode kako “organizacije civilnog društva i građani upozoravaju na alarmantnost situacije nadležne institucije ne poduzimaju odgovarajuće mjere u epizodama vrlo visoke zagađenosti, kako bi se zaštitilo zdravlje građana, prije svega djece i ugroženih skupina”. 

– Molimo vas, da iskoristite svoj autoritet i da nadležnim institucijama ukažete na nužnost njihovog djelovanja u cilju očuvanja zdravlja građana, jer zdravstveni eksperti ukazuju na probleme građana do kojih dolazi zbog zagađenosti zraka. Načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doktor Suad Dedić je upozorio da je sve više pacijenata s bolestima respiratornog sistema i da raste i broj oboljelih od karcinoma pluća.

Više detalja na linku: https://tuzlanski.ba/carsija/klinika-za-plucne-bolesti-ukc-a-tuzla-broj-oboljelih-odkarcinoma-u-porastu-280-novootkivenih-slucajeva-godisnje-video/ 

Doktor Edin Husarić iz Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla upozorava na povećan broj djece sa respiratornim problemima zbog zagađenja zraka.  Ističe da je samo u jednom danu  hospitalizirano 22 djece.

Više u članku: http://tip.ba/2019/12/20/rekordan-broj-djece-hospitaliziran-u-ukc-tuzla-zbog-otezanogdisanja-73-djece-se-lijeci-zbog-problema-s-respiratornimsistemom/?fbclid=IwAR1AA27jV0teOZyNjk3uKLiZUarnmYC6NXYk5FXm4Td3oSEKO3arKCW2 5cc -.

O alarmatnom problemu govori i činjenica “da je 13.1.2017. u Tuzli u jednom danu umrlo 50 ljudi, a prosječno dnevno umire tri osobe”.

– Tih dana je bila temperaturna inverzija što je rezultiralo veoma visokim koncentracija SO2 i PM2,5. Ukoliko se ne bude preventivno djelovalo ili se ne uradi plan djelovanja u situacijama kada dođe do temperaturne inverzije i visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku moglo bi se desiti katastrofa. Nažalost ovi podaci se odnose većinom na Tuzlu, budući da za većinu drugih gradova niti ne postoje podaci o utjecaju zagađenog zraka na zdravlje stanovništva, te nadležne zdravstvene institucije ostaju nijeme na ovaj problem. Međutim, prema podacima nedavno objavljenog izvještaja Svjetske Banke od bolesti povezanih sa zagađenjem zraka godišnje umre 3.300 ljudi u Bosni i Hercegovini. – navodi se.

Poručuju i kako “sve ovo nije dovoljno da nadležni shvate koliko je važno poduzimanje kratkoročnih i dugoročnih mjera i izrade plana spašavanja u cilju zaštite zdravlja građana u BiH”. 

Potpisnici otvorenog pisma su organizacije: Centar za ekologiju i energiju Tuzla Fondacija Heinrich Boell, Ured u Sarajevu Eko Akcija, Sarajevo Green Building Council, Sarajevo Helsinški parlament građana BanjaLuka Eko Forum Zenica Portal interview.ba Fondacija INFOHOUSE Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac Udruženje građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla Centar za kritičko mišljenje i Škola kritičkog mišljenja Mostar Sarajevski otvoreni centar Udruženje Front Slobode Tuzla Portal Tačno.net Udruženje Amica Educa Tuzla Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Mreža aktivnih zajednica Udruženje građana Centar Tempora Nova Tuzla 

Pojedinci  Dr. Emina Obarčanin, PharmD Dr. Zoran Cvijanović i Eldina Jašarević.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss