Osamsto kineskih radnika do aprila neće dolaziti u Crnu Goru

Crnogorski nadležni organi dogovorili su s kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi crnogorsku autocestu, da oko 800 radnika te kompanije, koji su ranije otputovali za Kinu, ostanu u svojoj zemlji najmanje do travnja kako bi se izbjegla mogućnost širenja koronavirusa.

Kako je u ponedjeljak priopćio direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, većina radnika angažirana na izgradnji autoceste u Crnoj Gori porijeklom iz pokrajine u kojoj se nalazi grad Wuhan.

 “Osam kineskih radnika na autocesti, koji su doputovali iz Kine, su pod mjerama nadzora, ostali se neće vraćati u Crnu Goru minimalno do travnja. To je dogovoreno na sastanku s predstavnicima CRBC-a”, priopćio je Mugoša na konferenciji za novinare u Podgorici, koja je zakazana nakon što je u medijima objavljena informacija da su crnogorske nadležne službe odbacile sumnju da je troje turista iz Kine, koji borave u Crnoj Gori, inficirano koronavirusom.

Turisti su prethodno zdravstvenim djelatnicima u Budvi prijavili respiratorne probleme.

“Prema epidemiološki obrađenim izjavama ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogođenijem gradu Wuhan, niti u pokrajini Hubei 14 dana prije pojave simptoma. Istovremeno nisu bili u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem infekcije koronavirusom što su, prema Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), glavni epidemiološki kriteriji sumnje”, priopćio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Kako je navedeno, dvoje kineskih turista imalo je blage simptome gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu, a dok je treći turist iz Kine imao blago povišenu tjelesnu temperaturu, prenosi Hina.  

„Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tijekom boravka u Crnoj Gori, a u skladu s odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, priopćeno je iz Instituta.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Kuskunović: Aerozagađenju je potrebno pristupiti sistematski

Naredna vijest

Džaferović: Ljudska i civilizacijska obveza je zauvijek pamtiti žrtve holokausta