Turisti iz Kine mogu slobodno ući u BiH, Granična policija nema posebna uputstva

Granična policija Bosne i Hercegovine za sada nema posebnih uputa za postupanje u vezi sa mogućim dolaskom autobusa sa kineskim turistima u BiH, a koji su trenutno u Hrvatskoj.

Kako je za kazala portparolka GP BiH Franka Vican, ukoliko Ministarstvo bezbjednosti BiH ili Zavod za zdravstvo daju određene upute, Granična policija će odmah postupiti u skladu s njima.

Kako se saznaje, ukoliko autobus sa kineskim turistima iz Vuhana krene iz Hrvatske u BiH, a do Granične policije naše zemlje od nadležnih institucija ne stignu posebna uputstva o postupanju, Kinezi će ući na teritoriju u BiH po redovnim procedurama.

Kineski turisti iz Vuhana nakon Plitvičkih jezera i Dalmacije planiraju posjetiti BiH.

Podsjetimo, prema pisanju portala Index.hr, grupa kineskih turista iz Vuhana, grada u kojem su se u decembru pojavili prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa, avionom je jučer sletjela u Milanu, gdje su medicinski pregledani i nijedan nije imao simptome bolesti.

Nakon toga su se zaputili u Hrvatsku, gdje su obišli Plitvička jezera, a danas je planirano da posjete dijelove Dalmacije i uđu u BiH.

– U ovom trenutku nemam potrebne informacije da je autobus stigao u Neum. Mi smo preuzeli sve mjere i još jutros smo bili u kontaktu sa Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Od njih smo dobili adekvatne informacije o kretanju kineskih državljana, koji su ušli u Hrvatsku. Prije svega bih želio reći da se radi o državljanima koji su prošli više evropskih zemalja. Danas se očekuje njihov dolazak u BiH i u sklopu tog dolaska urađene su sve mjere za njihov prihvat i pregled. Naravno, na graničnom prijelazu Neum nalazi se epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo BiH. Poduzete su sve mjere i postupamo sa njima po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije –  istakao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Pročitajte još: 

Upozorenje iz Kine: Korona virus se širi i prije pojave simptoma

(Nezavisne.com/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Izraelci će moći putovati u Saudijsku Arabiju

Naredna vijest

Doboj: U toku sjednica GO SP-a, prisutni Đokić i isključeni članovi