Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u BiH sutra u Sarajevu

Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu, organizuje i ove godine komemorativnu akademiju posvećenu 27. januaru – Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta.

Komemoracija će početi na starom jevrejskom groblju “Borak” u Kovačićima polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama Holokausta, a zatim će u sali Jevrejske opštine u Sarajevu biti održana i centralna komemorativna akademija na kojoj će se obratiti predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci, a o holokaustu i njegovim posljedicama govoriće Husnija Kamberović.

U okviru komemorativnih aktivnosti u Galeriji Novi hram postavljena je i izložba “Put do Pobjede: historijski izvori svjedoče” koji zainteresovani građani mogu pogledati svakog dana osim subote, u vremenu od 14:00 do 18:00 sati. Izložba će biti postavljena do 31. januara ove godine.

– Pozivamo sve građane koji žele da odaju pijetet za šest miliona Jevreja koji su stradali tokom holokausta, da se pridruže međunarodnoj akciji sjećanja na nevine žrtve nacističkog režima. Ono što treba da učine je da se fotografišu sa natpisom #WeRemember i da fotografiju podijele na svojim društvenim mrežama – navodi se u saopćenju Jevrejske zajednice BiH.

Pročitajte još: 

Salkić pozvao Inzka da izmijeni Petritschevu odluku iz 2002. godine

(Oslobođenje/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Salkić pozvao Inzka da izmijeni Petritschevu odluku iz 2002. godine

Naredna vijest

Izraelci će moći putovati u Saudijsku Arabiju